هزاران تن از هواداران مقتدی صدر با برگزاری تجمعی در بغداد از دولت عراق خواستند تا در تنش میان ایران و آمریکا اعلام بیطرفی کند.
شماری از چهرهها و فعالان سیاسی و مذهبی عراق از این تجمع که عصر روز جمعه ۲۴ مه (سوم خرداد) برگزار شد، حمایت و در آن شرکت کردند.
بنابر گزارشها از بغداد، شماری از اعضای گروههای مدنی عراق نیز در این تجمع حاضر شدند.
معترضان شعار میدادند که “نه به جنگ” و “آری به عراق”. آنها نگرانند که عراق در تنش فزاینده بین ایران و آمریکا گرفتار شود، به ویژه حالا که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با اعزام نیروهای بیشتر در خاورمیانه، برای پشتیبانی متحدان علیه تهدید ایران موافقت کرده است.
همزمان با تجمع بغداد، دهها تن از هواداران مقتدی صدر رهبر پرنفوذ شیعی عراق، در بصره و استان دیوانیه در جنوب این کشور، دست به تجمع زدند.
معترضان از دولت عراق خواستند تا از هر گونه ورود به تنش فزاینده بین تهران و واشنگنتن بیرون بماند. آمریکا و ایران دو متحد بزرگ عراق به شمار میآیند.
منابعی در عراق به بیبیسی گفتند که در جریان تجمع بغداد، نیروهای امنیتی در بالاترین سطح هشدار به سر میبردند و تمام راهها و جادههای منتهی به میدان تحریر را بستند.
روز گذشته مقتدی صدر در توئیتی عراقیها را به “اتحاد” فراخواند و نوشت “این جنگ را، اگر اتفاق بیفتد، به منزله پایانی بر عراق قلمداد خواهیم کرد”. به دنبال این توئیت هفته گذشته مقتدی صدر بود که هواداران او روز گذشته به خیابان آمدند.
جنبش صدر هم مخالف دخالت آمریکا در امور عراق است و هم منتقد نفوذ ایران در این کشور.
سائرون، ائتلاف بین نیروهای صدر، حزب کمونیست عراق و شماری از نیروهای سکولار، چندی پیش با انتقاد از دخالتهای ایران در امور عراق و همچنین شعار مبارزه با فساد در انتخابات پارلمانی پیروز شد.
هفته گذشته به دنبال اصابت یک کاتیوشا به منطقه به شدت حفاظت شده پایتخت که در نزدیکی سفارت آمریکا در بغداد قرار داشت، آتش تنشهای لفظی بین ایالات متحده و ایران بار دیگر بالا گرفت.
پیش از آن نیز در پی افزایش تنش بین آمریکا و ایران، واشنگتن کارمندانی را که حضورشان ضروری نبود، از سفارت خود در بغداد و کنسوگریاش در اربیل کردستان عراق خارج کرد.
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق ابراز تمایل کرده که به عنوان میانجی به این مسئله ورود کند. او قرار است نمایندگانی را به ایران و آمریکا بفرستد تا بحران را “حل کنند”.