کشف جنازه یکی از معترضان در رودخانه کارونِ اهواز

در یکی از رودخانه‌های اهواز یک جسد یافت شده است. در ویدیوهایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، معترضان می‌گویند این جسد متعلق به یکی از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸ است. معلوم نیست تا چه حد این ادعا مستند است اما در هر حال به عنوان یک احتمال این واقعیت را یادآوری می‌کند که ممکن است تعداد کشته‌شدگان بسیار بیشتر از آنچه باشد که تاکنون تصور می‌شد.

در ویدیویی که در شبکه‌های اجتماعی معترضان منتشر شده، مأموران امنیتی و نیروهای امداد جسد جوانی را از یکی از رودخانه‌های اهواز بیرون می‌کشند. معترضان می‌گویند این جسد به یکی از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸ تعلق دارد. آن‌ها این احتمال را هم مطرح کرده‌اند که ممکن است جسد یافت شده به یکی از بازداشتی‌ها تعلق داشته باشد.  این ویدیو نخستین بار جمعه ۲۲ آذر در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

سازمان حقوق بشر اهواز یکم آذر با انتشار بیانیه‌ای به نقل از منابع محلی که در اختیار دارد اعلام کرد که در اعتراضات سراسری که جمعه ۲۴ آبان در اعتراض به افزایش قیمت بنزین آغاز شد و به سرعت به یکصد شهر ایران سرایت کرد، در استان خوزستان، به ویژه  در شهرهای اهواز، خرمشهر، آبادان، ماهشهر، شوشتر، رامهرمز و شادگان دست‌کم ۶۰ تن از معترضان کشته شده‌اند. غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان از تجمعات اعتراضی در ۱۵ شهر این استان خبر داده بود.

جمعه ۲۴ آبان اعتراضات ابتدا در اهواز آغاز شد. در شامگاه نخستین روز اعتراضات موتورسواران ضدشورش در فلکه  کیان‌پارس اهواز با مردم درگیر شدند. با سرایت اعتراضات به شهرهای دیگر، یکشنبه ۲۶ آبان جلسه‌ فوق‌العاده‌ شورای عالی امنیت ملی به ریاست حسن روحانی برای تصمیم‌گیری درباره نحوه مدیریت و سرکوب اعتراضات برگزار شد. به گزارش هفته‌نامه حزب‌الله علی لاریجانی خواهان دخالت رهبر جمهوری اسلامی برای از کار انداختن مجلس شد و به این ترتیب خامنه‌ای در سخنرانی خارج فقه خود از مصوبه سران قوا حمایت کرد. سپس بلافاصله اتصال ایران به شبکه جهانی اینترنت قطع شد و کشتارها کلید خورد. شامگاه ۲۶ بهمن اعتراضات در اهواز ادامه یافت. این احتمال وجود دارد که بخش عمده‌ای از معترضان در این روز به قتل رسیده باشند.

اسامی ۱۵ تن از جانباختگان در اهواز در این فاصله مشخص شده:

محمدرضا عسافی زرگانی، حمزه سواری، میثم مجدم، رضا عطیه النیسی، محمد (حمزه) بریهی، علی تمیمی، رضا شاه مرادی، حمید آوی، مهدی زرگانی، عباس بریحی علوش، سعید پانکی، رضاداراب پور،معصومه داراب‌پور، رضا شاه مرادی و کمال دغاغله.

علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی و نماینده خامنه‌ای صبح پنجشنبه مدعی شد که ۸۵ درصد جانباختگان توسط طرف سومی به قتل رسیده‌اند. علی ربیعی سخنگوی دولت نیز اعلام کرده است که به دستور شورای عالی امنیت ملی ابتدا باید کشته‌شدگان تفکیک و سپس آمار آن‌ها اعلام شود.

محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران شنبه ۱۶ آذر در پاسخ به این پرسش که تعداد کشته‌شدگان اعتراضات مانند شمار بازداشتی‌ها متغیر نیست و چرا آمار آن اعلام نمی‌شود به خبرنگاران گفته بود: «خدا به همراهتان».

برخی منابع تعداد زندانی‌ها را تا هشت هزار نفر و آمار کشته‌شدگان را نیز تا ۳۶۶ نفر  برآورد کرده‌اند. حقیقت اما همچنان پنهان مانده است.

منبع: رادیو زمانه

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

3 × 2 =