برنامه ” گفتمان نوین دموکراسی و داد؛” یکشنبه ۴ اکتبر ۲۰۲۰، گفتگوی “رضا بدیعی” با “عمر مینایی” و “بهمن بامداد”

برنامه ” گفتمان نوین دموکراسی و داد ” از سامانه فراسوی گذار از استبداد به دموکراسی و داد به منظور بررسی، تحلیل و تفسیر گذشته و حال، برای استقرار دموکراسی و داد است.این گفتمان درباره چگونگی اتحاد نیروها برای کامیابی یک انقلاب دموکراتیک است.

در بخش دوم و پایانی این گفتمان “رضا بدیعی” مدیر سامانه گذار به همراه “عمر مینایی” کنشگر سیاسی و فعال جنبش کارگری و “بهمن بامداد” کنشگر سیاسی به بحث و بررسی مضمون انقلاب دموکراتیک می‌پردازند. در ادامه صحبتهای همراهان این برنامه را درباره علل ناکامی انقلاب دموکراتیک و چگونگی کامیابی آنرا خواهیم شنید .

“رضا بدیعی:” مضمون اصلی تحولات و یا به عبارت دیگر بحث راهبردی در سپهر سیاسی ایران انقلاب دموکراتیک چیست؟
در پاسخ این پرسش “بهمن بامداد” چنین جواب دادند: دیکتاتوری و استبداد خلق الساعه به وجود نیامده است. اینها همه ریشه‌های تاریخی دارند. پدران ما در انقلاب مشروطه همراه با نوگرایی در اروپا هم‌صدا و هم‌راز ‌شدند. اما مسیر تحولات آزادی‌خواهی در ایران به بن‌بست می‌رسد و سرکوب می‌شود.
ایشان به دخالت‌گری و نقش نیروهای بیگانه در سرکوب ناکامی انقلاب دموکراتیک دوران مشروطه و انقلاب ۱۳۵۷ اشاره کردند و گفتند: ایران علاوه بر موقعیت ژئوپلیتیک، نفت هم داشته است. که این نظر قدرت‌های بزرگ را جلب کرده است. بعد از جنگ جهانی اول وضعیت نابسامان حکومت قاجار نیروهای خارجی از طریق عوامل داخلی توانستند نفوذ خود را در کشور ایران گسترش دهند و اعمال قدرت کنند. کشورهای استعماری همیشه تلاش‌شان بر یک حکومت متمرکز است. تا از طریق آن منافعشان را تامین بکنند.
ایشان گفتند در نبود دموکراسی احزاب و جریانات سیاسی به حاشیه رانده و سرکوب می‌شود.
آقای “بامداد” سال ۱۳۵۷ را مثال آورد که انتخابات کانون وکلا در آن سال انجام گرفته‌است.
همچنین گفتند: در کنار کارگران، کشاورزان یک قشر متوسط نوینی هم به وجود آمده بود. اینها هرکدام خواسته‌ها و مطالباتی داشتند اما هیچ‌وقت به آن پاسخ داده نشده بود. بر بستر این مطالبات جنبش اجتماعی شکل‌گرفت، از درون این جنبش‌ها، نهادها و تشکلات نوپایی بیرون آمدند که متاسفانه توسط حکومت تازه به قدرت رسیده قلع و قمع و سرکوب شدند. و گفت که در این شرایط بدون حضور نمایندگان جریانات مختلف نمی‌توانیم یک جنبش و یا یک اتحاد همگانی داشته باشیم.
در ادامه “رضا بدیعی” پرسش با این مضمون مطرح کردند: مضمون اصلی تحولات جامعه ایران برای گذار رویکرد دموکراتیک دارد.
سوال این است که اتحاد برای گذار دارای چه محتوا و مضمونی است؟
“عمر مینایی” پاسخ دادند: هدف ما گذار از یک حکومت استبدادی، غارتگر، جنایتکار، فاسد و ….. برای رسیدن به عدالت، برابری، آزادی و مردم‌سالاری است. اتحاد و همبستگی هم در این چهارچوبی که برایش فعالیت و مبارزه می‌کنیم شکل خواهد گرفت.
در ادامه “بهمن بامداد” هم چنین به این پرسش پاسخ دادند: در انقلاب ۱۳۵۷ دوران گذار به دموکراسی اتفاق نیوفتاد با وجود اینکه جنبش های مختلف اجتماعی وجود داشت اما فقط یک جابه‌جایی قدرت شکل گرفت.
ایشان شرایط اتحاد را چنین تعریف کرد: به آزادی اعتقاد داشته باشند، خواهان آزادی زندانیان سیاسی باشند، نماینده همه جریانات در شکل‌گیری پلاتفرم شرکت داشته باشند نباید هیچکس را حذف کرد.
در خاتمه “رضا بدیعی” به هدایت و رهبری آگاهانه جنبش اجتماعی تاکید کردند همچنین گفت اتحاد در میان جریاناتی شکل می‌گیرد که کوشش و کنش می‌کنند برای گذار از استبداد و رسیدن به دموکراسی و داد.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

یازده − 9 =