مجله «زنان امروز» در گزارشی درباره جمعآوری وسایل رایگان پیشگیری از بارداری از خانههای بهداشت نوشت تمام آموزشهای پیشگیری از بارداری ممنوع و حتی نصب پوسترها در این زمینه منع شده است.
به گزارش گذار سامانه دمکراسی و داد؛ در شماره جدید مجله «زنان امروز» منتشر شده، یک ماما گفته حتی عکس یا پوستری که مساله پیشگیری از بارداری را به مردم آموزش دهد، نباید روی دیوارهای مراکز درمانی باشد.
مقامهای جمهوری اسلامی ماههاست با تشدید اقدامات و تاکیدات خود روی مساله افزایش جمعیت، ممنوعیتهای پیشگیری از بارداری را هم افزایش دادهاند.
زنان امروز در بخشی دیگر از گزارش خود نوشته که یک ماما اشاره کرده بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت به آنها اعلام شده به زنان بالای ۳۵ سال بگویند یک سال بعد از زایمان و به زنان زیر ۳۵ سال بگویند شش ماه بعد از زایمان، باردار شوند.
با این حال حامد برکاتی، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت، این سیاستها را غیرموثر توضیح داده است.
برکاتی به زنان امروز گفت: «موقعی که اقلام رایگان از سیستم حذف شد، نرخ باروری ما ۱/۸ درصد بود. امروز کمتر ۱/۷ درصد است و با همین سرعت کاهش پیدا میکند.»
خودرو و زمین در ازای بچه
مقامهای حکومت ایران سرمایهگذاری و تاکید بر افزایش جمعیت را همچنان پیش میبرند.
در همین راستا به تازگی شورای نگهبان نیز طرح مجلس موسوم به «جوانی جمعیت» را که بر اساس فرمانهای علی خامنهای، برای حمایت از افزایش جمعیت تصویب شده، تایید کرد.
نمایندگان مجلس اشاره کردهاند که با اجرای این طرح قرار است به خانوادهها در ازای فرزندآوری امتیازاتی از قبیل زمین، خودروی با قیمت کارخانه و کمکهای مالی با شرایط خاص اعطا شود و یارانههایشان افزایش یابد.
بیکاری و فقر
تمرکز نهادهای حکومت ایران روی پیش بردن طرحهای افزایش جمعیت در شرایطی است که مشکلات معیشتی اقشار مختلف شهروندان افزایش یافته است.
فساد اقتصادی، سو مدیریت دولتها، شیوع کرونا، تحریمهای اقتصادی و کاهش فروش نفت ایران از جمله عوامل افزایش فقر در ایران به شمار میروند.
از سوی دیگر بنابر اعلام حجت عبدالملکی، وزیر کار، بیش از ۲۰ میلیون نفر از جمعیت در سن کار ایران یا بیکارند، یا به مشاغل بیکیفیت و ناپایدار یا غیررسمی اشتغال دارند.
پیشروی دولت و مجلس
مقامهای ارشد دولت ابراهیم رئیسی پس از آغاز به کار افزایش جمعیت را در اولویت قرار دادهاند.
انسیه خزعلی، معاون رئیسی در امور زنان و خانواده، گفته است در دولت جدید موضوعاتی از جمله افزایش ازدواج، کاهش طلاق و جوانی جمعیت در دستور کار است.
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس، هم تایید کرده که حمایت از خانواده و مادران در سیاستگذاری فرهنگی و اجتماعی کشور نیز در اولویت است.
واکنش به مخالفان افزایش جمعیت
از سویی دیگر مخالفان و منتقدان افزایش جمعیت مورد هجمه و انتقاد مقامهای جمهوری اسلامی قرار میگیرند.
محمد مخبر، معاون اول رئیسی، کاهش نرخ فرزندآوری در ایران را «خواسته غرب» خوانده است.
وزارت بهداشت هم راهکارها و سیاستهای جدیدی را برای تقویت نرخ رشد جمعیت به کار بسته است.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت با تاکید بر اقناع جوانها و زنان به ازدواج و فرزندآوری، به خبرآنلاین گفت برای رسیدن به حد جایگزینی جمعیت باید به ازای هر زن در سن باروری ۲/۱ نفر جایگزین شوند.
او افزود: «یعنی یک زن بیش از دو بچه داشته باشد، این عددی حداقلی است.»
مقامهای ایران بر سختتر کردن دسترسی به غربالگری دوران بارداری و امکان پایان دادن خودخواسته به بارداری حتی به دلایل پزشکی هم تاکید دارند.