یداله بلدی: خبر اعدام بهمن ورمزیاری، جوان ۲۷ ساله به جرم سرقت مسلحانه در همدان، پس از تحمل ۴ سال زندان بار دیگر افکار عمومی را جریحه دار کرد و پرسشهای زیر را در افکار عمومی مطرح کرد:
۱- چرا سرقت مسلحانه روزبهروز بیشتر میشود.
۲- چرا جرم و جنایت، اغلب با توسل به اسلحه گرم انجام میگیرد.
۳- چرا باید بهمن ورمزیاری یک جوان شاغل و مربی ورزش و دیگر دوستانش در سنین جوانی، مبادرت به سرقت مسلحانه میکنند.
۴- پلیس و دستگاه قضایی، چرا به تدابیری برای پیشگیری و جلوگیری از این اقدامات نمیاندیشند.
قبل از انقلاب اگر سلاح گرم در میان مردم وجود داشت بیشتر در بین خانهای عشایر و ایلات و نقاط مرزی بود که اعلب این اسلحهها نیز قدیمی بودند.
بدیهیاست که اکنون آمار دقیقی از میزان اسلحه در میان مردم نیست، بر طبق نوشته یکی از نشریات سپاه پاسداران، بیش از ۳ میلیون قبضه اسلحه در میان مردم موجود است، گر چه این رقم اغراقآمیز بهنظر میرسد و احتمالا اهداف سیاسی سپاه را در پی دارد، اما این اعتراف نشانه وجود اسلحه به میزان زیادی در میان مردم است.
چگونگی تهیه سلاح: طبق گزارش رسانههای داخل کشور شهرهای کرمانشاه و ایلام مرکز اصلی فروش سلاح هستند این اسلحهها از کشور عراق وارد میشوند، زیرا دولت عراق کنترلی بر قاچاق اسلحه ندارد، در محلههای مشخصی در این دو شهر اسلحه به وسیله باندهای قاچاق اسلخه به فروش میرسد.
انواع کاربرد سلاح گرم:
الف: سرقت مسلحانه از بانکها، صرافیها، جواهر فروشیها و حتی مطب پزشکان و فروشگاههای کوچک: سرقت مسلحانه از بانکها و صرافیها و جواهر فروشیها، بیشترین میزان سرقتهای مسلحانه را دربر دارد و تاکنون چندین قربانی و محکوم به اعدام داشته است.
درسال ۹۴ در سرقت از یک بانک، در کرمانشاه ۳ نفر به قتل رسیدند و ۵ نفر نیز اعدام شدند، رهبر این باند که قبلا چندین سرقت مسلحانه انجام داده بود و عامل کشته شدن سه نفر از نگهبانان بانک بود، دستگیر و به اعدام محکوم شده بود، اما به علت اینکه برادر ایشان از بنیانگزاران حزب اله کرمانشاه بود به ایشان که محکوم به اعدام بود، چند روز مرخص داده شد و ایشان هم دو بار دیگر اقدام به سرقت مسلحانه کرد و در این راستا سه نفر دیگر نیز به قتل رسیدند.
توسل به اسلحه برای سرقت در ابعاد کوچکتر نیز وجود دارد و نشانگر این واقعیت است که جوانان نیازمند به خاطر اندکی پول جان خود و یک کاسب زحمتکش را به خطر میاندازند. گرفتن موبایل با تهدید به اسلحه نیز یکی دیگر از شیوههای سرقت مسلحانه است.
ب: درگیری بین باندهای تبهکار: باندهای قاچاق موادمخدر، باجگیری و سرقت نیز برای تصفیه حسابها و اختلافات، بر سر تقسیم غنایم و جایگاههای نفوذ فعالیت خود، متوسل به اسلحه میشوند، اعضای این باندها گاهی حتی در خیابان و در انظار عمومی به روی هم تیر اندازی میکنند.
پ: اختلافات ایلی و طایفهای: اختلافات بین طوایف و ایلات معمولا منجر به درگیری مسلحانه میشود، در تابستان گذشته بر سر تقسیم آب در نواحی مرکزی ایران درگیری مسلحانه روی داد، که به مرگ یک نفر انجامید. باتوجه به بحران محیط زیست و کمبود آب در آینده شاهد درگیریهای بیشتری در این زمینه خواهیم بود.
ت: گروگانگیری: گروکانگیری کودکان یا یکی از اعضای خانوادههای ثروتمند برای باجگیری و اخاذی، همیشه با کاربرد اسلحه همراه است. چند مورد گروگانگیری تاکنون پس از کشف اختفای گروگان گیران، منجر به درگیری مسلحانه شده و گروگان گیران در درگیری مسلحانه با پلیس کشته شدهاند.
ث: قتل: سالانه ۳۰۰ نفر در ایران به قتل میرسند که ۴۰ در صد این قتلها با اسلحه گرم انجام میشود، فقط در سال ۹۴ در استان فارس ۲۷ نفر در درگیریهای مسلحانه کشته شدهاند، در سال ۹۵ مردی از اهالی سرپلذهاب که به جرم قاچاق اسلحه زندانی شده بود، به هنگام مرخصی چند روزه، سه دختر خود را با رگبار مسلسل به قتل رساند(ویدیوی این حادثه دلخراش و تکان دهنده در سایتها و فضای مجازی منتشر شد)
ج: خودکشی: خودکشی با اسلحه نیز یکی دیگر از انواع خودکشی است، که متاسفانه آماری در این زمینه وجود ندارد. دختری در سرپلذهاب که به علت فعالیت سیاسی زندانی شده بود، هنگامیکه پاسداران برای دستگیری مجدد او مراجعه میکنند ، با تفنگ پدرش به زندگی خود خاتمه داد.
چ: کاربرد اسلحه در شادیها و عروسیها: یکی از رسوم عشایر از دیر باز این بوده، که در مراسم شادی و عروسی، با شلیک تیرهای هوایی به شادی خود میافزودند و این رسم هنوز هم باقیاست، ۲ سال پیش در یک مراسم عروسی در بختیاری پدر داماد اشتباهی با شلیک مسلسل پسر خویش را به قتل رساند و عروسی به عزا تبدیل شد.
ح: کاربرد اسلحه برای دفاع و حفاظت از جان و اموال خود: مردم عشایر ایلام به دلیل عدم وجود امنیت، برای حفاظت از جان، اموال و احشام خود داشتن اسلحه را ضروری میدانند و به همین دلیل در خانههای خود اسلحه نگهمیدارنذ، نگهداری اسلحه در خانهها نشانگر این واقعیت است که نیروهای انتظامی قادر به حفاظت از جان مردم و اموالشان نیست.
هزاران درگیری مسلحانه، سرقتهای روز افزون مسلحانه و قتل و خودکشی، نشانگر بحران عمیقی است که جامعه ما را در برگرفته است، که قربانی اصلی آنرا جوانان تشکیل میدهند و حاکمیت نیز هیچگونه برنامهای برای حل این بحرانها ندارد، و کنترلی را که در تمام عرصهها اعمال میکند، در مورد خرید و فروش سلاح اعمال نمیکند و شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه خود سپاه در قاچاق اسلحه نفوذ و دخالت دارد. بیکاری جوانان، نهادینه شدن خشونت درجامعه، تبعیض و اختلاف روز افزون طبقاتی یاس و ناامیدی جوانان نسبت به آینده، جوانان عاصی و نیازمند را برای کسب پول و ثروت به عرصه، اقدامات خطرناک میکشاند و قدم در راهی میگذارند که مرگی زودرس برای خود و غم و اندوه را برای خانوادههای خود رقم میزنند و با توجه به شرایط کنونی هیج امیدی به کاهش این بحرانها نیست و همچنان بر قربانیان جامعه افزوده خواهد شد و سود کلانی نیز نصیب قاچاقچیان اسلحه میشود.
اشاره: مسوولیت محتوای نوشتارها و مقالههای ارسالی، بر عهده نویسنده است و گذار (سامانه دموکراسی و داد)، دیدگاهها و آرای مطرح شده در محتوای مطالب را ارزشگذاری نمیکند. هدف این سامانه مهیا کردن تریبونی آزاد برای بیان آرا و دیدگاههای مختلف در راستای گذار از حاکمیت اسلامی به دموکراسی است.