یداله بلدی در نشست وبیناری گذار؛ شباهت‌ها و تفاوت‌های انقلاب اسلامی ۵۷ و جنبش‌های اخیر

یداله بلدی، جامعه‌شناس و کنشگر سیاسی، در وبینار سراسری گذار از استبداد اسلامی به دموکراسی، در روز یک‌شنبه ۱۲ آگوست ۲۰۱۸ (۲۱ مردادماه ۱۳۹۷)، حاضر شد؛ وی از تجربه انقلاب ۵۷ گفت و از شباهت‌ها و تفاوت‌های آن با جنبش‌های اخیر صحبت کرد.

به گزارش گذار (سامانه دموکراسی و داد)، وبینار سراسری گذار از استبداد اسلامی به دموکراسی، با موضوع راهکارهای میدانی برای گذار خشونت پرهیز از استبداد اسلامی به دموکراسی، در جهت حمایت و شرکت فعال ایرانیان خارج از کشور از جنبش اعتراضی برای تغییرات بنیادی در حاکمیت سیاسی، با حضور جمعی از کنشگران مدنی، صاحب‌نظران و فعالان سیاسی، شامگاه یک‌شنبه، ۱۲ آگوست ۲۰۱۸ (۲۱ مردادماه ۱۳۹۷) ساعت ۲۲:۳۰ به وقت ایران برگزار شد.

یدی بلدی، فعال سیاسی ساکن آلمان، در ابتدای سخن گفت: «قرن بیستم قرن بزرگی بود که اتفاقات بی‌شماری را پشت سر گذاشت و شگفت‌آورترین و دردآورترین آن همین به وجود آمدن انقلاب اسلامی بود که گریبان بخشی از مردم منطقه و جهان را گرفته اما شگفتی‌آورتر اینکه انقلاب اسلامی در کشوری روی داد که در میان کشورهای اسلامی، غیراسلامی‌ترین جامعه آن سال‌ها بود.»

این کنشگر و جامعه شناس افزود: «ما اگر به دهه ۴۰ یا ۵۰ بازگردیم، می‌بینیم که دهه سرشار تحول بود که در تقابل با سنت بود و این را آخوندها نمی‌توانستند، بپذیرند. چون منافع مادی و معنوی آن‌ها در همین سنت‌ها و باورها بود. در آن سال‌ها کسانی (منظور احزاب فعال آن دوره) که مخالفتی با رژیم داشتند به شدت سرکوب می‌شدند، اما اسلامی‌ها در آن سال‌ها آزاد بودند. از انواع و اقسام هیئت‌ها گرفته تا انجمن‌های مختلف اسلامی که فعالیت می‌کردند، ولی در آن سال‌ها آن‌ها جامعه‌ای زنده و پویا نبودند و مبارزه آن‌ها در آن سال‌ها مبارزه با مدرنیته بود و نه چیز دیگری!»

یدی بلدی در ادامه سخن گفت: «اما همان زمانی که شرایط بحرانی در کشور پیش آمد و مبارزاتی که به وجود آمد مبارزات عدالت خواهانه بود و مسائل دموکراسی زیاد مطرح نبود و احزاب مختلف خصوصا حزب چپ، بیشتر به دنبال عدالت بودند و نهایتا می‌خواستند فضا را کمی باز کنند.»

یدی بلدی در انتهای این نشست وبیناری ادامه داد: «در سال ۵۷ طوفانی عظیم شکل گرفت و اینکه در جامعه اینطور جا افتاد که خمینی رهبر بلامنازع جامعه است و از سویی قدرت‌های غربی از طرق مختلف توانستند خمینی را به مردم ایران تحمیل کنند. ولی اکنون وجه تفارقی که با آن زمان وجود دارد این است که آن زمان ما نمی‌دانستیم، چه می‌خواهیم ولی اکنون بسیاری از روشنفکران می‌دانند چه می‌خواهند و به دنبال آزادی، دموکراسی، برابری زن و مرد، برابری حقوق اقوام، عدالت و … هستند.»

یداله بلدی، جامعه‌شناس کرمانشاهی و کنشگر سیاسی ساکن آلمان، از جمله زندانیان سیاسی و مبارزان با سابقه آزادیخواه کُرد است که در سال‌های پیش از انقلاب در زندان‌های رژیم شاه محبوس بود. او کماکان و به صورت مستمر با نوشتن مقالات انتقادی و روشنگرانه و همچنین با انجام فعالیت‌ها و برپایی میتینگ‌های سیاسی و اعتراض‌های حقوق بشری حضور موثر دارد.

گذار از حاکمیت اسلامی به دموکراسی با مدیریت رضا بدیعی، گفتمانی با شرکت و حضور تلاشگران دموکراسی‌خواه و مدافعان حقوق بشر است که در راستای بررسی راهکارهای گذار از استبداد اسلامی به دموکراسی، در دومین و چهارمین یکشنبه هر ماه به صورت اینترنتی برگزار می‌شود و جمعی از کنشگران سیاسی و مدنی و مدافعان حقوق بشر ایرانی ضمن تبادل نظر و همفکری، درباره هماهنگی کنش‌ها و یافتن راهکارهای استقرار دموکراسی در ایران در این نشست‌ها همراهی می‌کنند.

در ادامه فایل صوتی و تصویری مربوط به بخش‌هایی از سخنان یداله بلدی، در جریان نشست وبیناری گذار یک‌شنبه ۱۲ آگوست ۲۰۱۸ (۲۱ مردادماه ۱۳۹۷) آمده است. (ضمنا فایل‌های مربوطه را از تلگرام و اینستاگرام گذار نیز دنبال کنید.)

 

.

 

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

3 × 1 =