جایزه‌سال گزارشگران بدون مرز به سهیل عربی، عکاس و وبلاگ نویس ایرانی، تعلق گرفت

گذارــ سازمان گزارشگران بدون مرز جایزۀ سال ٢٠١٧ «آزادی مطبوعات» را در سه حوزۀ مختلف به یک عکاس و وبلاگ نویس ایرانی، یک روزنامه نگار لهستانی و یک کانال تلویزیونی تُرک اعطا کرد. این جایزه با همکاری کانال تلویزیونی «تِ وِ سَنک موند» هر سال به دست اندر کاران رسانه ها که برای آزادی نقل و انتقال اخبار تلاش می کنند و یا قربانی محدودیت های برقرار شده بر سر راه این آزادی هستند، تعلق می گیرد. سهیل عربی، وبلاگ نویس و عکاس، که به اتهام «اهانت به مقدسات اسلامی» به اعدام محکوم شده و هم اینک در زندان بسر می برد، جایزۀ عکاسی گزارشگران بدون مرز را از آن خود کرد.

به گزارش صدای فرانسه، جوائز سازمان گزارشگران بدون مرز، سه شنبه شب ٧ نوامبر/ ١۶ آبان، در «اجتماع جهانی برای دموکراسی» که در شهر استراسبورگ واقع در شرق فرانسه بر پا شده بود، اعلام گردید. دو تن از دریافت کنندگان این جایزه، توماس پیاتِک، روزنامه نگار لهستانی، و روشن چاکر، سردبیر کانال تلویزیونیِ «مدیاسکوپ» در ترکیه، در این مراسم حاضر بودند. تنها سهیل عربی که در زندان بسر می‌برد، در این مراسم شرکت نکرد.

سهیل عربی، عکاسی که به وبلاگ نویسی روی آورد و مسئولیت هشت صفحۀ مختلف را در شبکۀ اجتماعی فیسبوک بر عهده داشت، در آبان ١٣٩٢ توسط قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران دستگیر و نخست به مدت دو ماه در سلول انفرادی و سپس در بند ٣۵٠ اوین زندانی شد. او که به اتهام «سب النبی» به اعدام محکوم شده و این حکم در روز ١٣ آذر ١٣٩٣ به تائید دیوان عالی کشور رسیده است، در اوایل مهر سال جاری در نامه ای از زندان اعلام کرد وضع مساعدی ندارد و خود را برای مرگ آماده می‌کند.

رسانه ها و پایگاه های خبری حکومتی در ایران، برای توجیه حکم اعدام علیۀ او، ادعا کرده‌اند که وی به اتهام «تجاوز به عنف» به این مجازات محکوم شده است، در حالیکه انتشار متن دادنامۀ دادسرای تهران که نخستین بار توسط سحام نیوز منتشر شد، آشکارا اعلام می کند که وی به اتهام «سب النبی» در برابر دادگاه قرار گرفته است. از دیگر اتهامات وی اهانت به امامان شیعه، به سید علی خامنه‌ای، احمد جنتی و غلامعلی حداد عادل است.

توماس پیاتک، روزنامه نگارِ روزنامۀ لهستانی «گازتا ویبُرچا» است که در کشور خود در پی شکایت وزیر دفاع مورد پیگرد قانونی قرار گرفته است. وی در کتاب خود از روابط پنهانیِ وزیر دفاع لهستان و افراد وابسته به سرویس‌های اطلاعاتی روسیه پرده بر می‌دارد. وی در صورتیکه دادگاه اتهامات وارده بر او را بپذیرد، ممکن است به سه سال زندان محکوم شود. توماس پیاتک از هنگام انتشار کتاب خود مورد انتقاد و گاه حملات شدید رسانه‌های نزدیک به قدرت قرار دارد.

روشن چاکر، سردبیر تلویزیون اینترنتی مستقل «مدیاسکوپ» در ترکیه است که از سال ٢٠١۵ کار خود را آغاز کرد و هدف آن ارائۀ اخبار و بویژه گفتگوها و مناظرات آزادانه در ترکیه است. این کشور بدنبال محدودیت‌های گسترده و شدیدی که در دو سال اخیر علیه مطبوعات غیروابسته به حکومت ایجاد شده، بر اساس ارزیابی و طبقه بندی گزارشگران بدومن مرز، به ردۀ ١۵۵ از ١٨٠ کشور جهان سقوط کرده است.

این کانال تلویزیونی با پخش مستقیم برنامه های خود در دنیای مجازی، به روزنامه نگارانی که از رسانه‌های دولتی و وابسته به آن‌ها رانده شده‌اند، فضائی برای تنفس آزاد خبری ایجاد می‌کند. برخی برنامه های این تلویزیون به زبان های کردی، انگلیسی، آلمانی و فرانسوی نیز در اختیار کاربران قرار دارد.

در مراسم اعطای جوائز، سه شنبه شب، دبیرکل گزارشگران بدون مرز، کریستوف دولوار، شهردار استراسبورگ، رولان ریس، و سردبیر کانال تلویزیونی «تِ وِ سَنک موند»، پُل ژِرمن، حضور داشتند. روزنامه نگار فرانسوی، لو بیرو، نیز که در آغاز سال جاری بی آنکه محاکمه شود بیش از ۵٠ روز در ترکیه به زندان افکنده شد، میهمان افتخاری این مراسم بود.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

8 − 6 =