عباس لسانی: «در صورت خودداری زندان از تحویل پرونده، ۴۸ ساعت دیگر دست به اعتصاب غذا خواهم زد»

عباس لسانی که حکم ۱۰ ماه حبس او در دادگاه تجدیدنظر عینا تایید شده‌ و دوره محکومیت خود را زندان مرکزی اردبیل سپری می‌کند، خبر داده، “در صورتی که مسئولان زندان تا ۴۸ ساعت دیگر از تحویل اوراق پرونده‌اش به او خودداری کنند، دست به اعتصاب غذا می‌زند.”

عباس لسانی، فعال تُرک (آذربایجانی) که از ۲۵ دی‌ماه ۹۷ در زندان مرکزی اردبیل محبوس است، روز شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۸، در تماس تلفنی به نزدیکان خود اعلام کرده، “در صورتی که مسئولان زندان خلاصه‌ای از پرونده‌ او را که توسط وکیلش برای آمادگی وی جهت دفاع در دادگاهِ پیش رو تهیه و به دفترخانه زندان مرکزی اردبیل تحویل داده‌شده، به او ندهند، از روز دوشنبه ۶ خرداد ۱۳۹٨ دست به اعتصاب غذا خواهد زد”.

عباس لسانی در تماس تلفنی به نزدیکان خود گفته‌است: «۴۸ ساعت دیگر در صورت استنکاف زندان از تحویل اوراق پرونده، دست به اعتصاب غذا خواهم زد».

منبع مطلعی در این خصوص به کمپین گفت:‌ «آقای لسانی این ممانعتِ اخیر که گفته می‌شود به دستور “سورآذر” – رئیس حفاظت اطلاعات زندان اردبیل انجام گرفته را ادامه‌ سناریوهای موجود در این پرونده دانسته‌است».

کمپین منابعی در اختیار دارد که نشان می‌دهد دستگاه قضایی با فشار نهادهای امنیتی قصد دارد برای عباس لسانی اتهامات دیگری بر اساس پرونده قبلی وی مفتوح کند.

عباس لسانی که در جریان یک پرونده مفتوح، در ۲۵ دی‌ماه ۹۷ در شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز حاضر شده‌بود، پس از اتمام جلسه و قبل از خروج از دادگاه با هماهنگی نیروهای قضایی-امنیتی، تحت الحفظ به بازداشتگاه اداره اطلاعات اردبیل منتقل شد. شعبه معاونت دادستانی اردبیل در توجیه این مسئله سه اتهام را متوجه این فعال تُرک (آذربایجانی) در این پرونده کرده است.

این منبع مطلع که خواست نامش فاش نشود به کمپین می‌گوید: «اتهاماتی در پرونده علیه او قید شده، تماما سناریوسازی علیه آقای لسانی است».

نوروز ۹۷ ویدیویی از سخنرانی آقای لسانی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که او، فعالان تُرک (آذربایجانی) را جهت حضور بیشتر و مٶثرتر در فعالیت‌های میدانی فرا می‌خواند.

به دنبال این فراخوان، مراسم تجمعات قلعه بابک در شهر کلیبر با مشارکت فعالان تُرک (آذربایجانی) برگزار شده‌بود.

قبل از مراسم و در جریان برگزاری مراسم نزدیک به ۱۰۰ شهروند بازداشت شدند. عباس لسانی اولین بازداشتی این مراسم بود که سه روز قبل مراسم و در ۱۱ تیر ۹۷ دستگیر شده‌بود.

کمپین پیشتر گزارش بازداشت این شهروندان را در آستانه گردهمایی سالانه قلعه بابک منتشر کرده بود.

سازمان عفو بین‌الملل در مرداد ماه ۹۷ با انتشار بیانیه ای، سرکوب این تجمعات را محکوم و آزادی بی قید و شرط تمام دستگیرشدگان را خواستار شده‌بود.

قلعه‌بابک یا دژ بابک، بنا شده در بالای کوهی به بلندای ۲۳۰۰ متر، نزدیک به سه کیلومتری شهر کلیبر. دژ در زمان ساسانیان ساخته شده ولی نام خود را از نام بابک خرمدین، رهبر مبارزان با خلفای عباسی در سال ۸۹۳ میلادی، گرفته‌است.

در طی سالهای اخیر، بطور منظم فعالان ترک (آذری) با حضور در تجمعاتی سالانه در این محل به طرح مطالبات خود می پردازند.

هر ساله طی برگزار این مراسم تعداد کثیری از فعالان مدنی ترک (آذری) از سوی نیروهای امنیتی  به اتهامات تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی  بازداشت می شوند.

اصل‏ بیست و هفتم قانون اساسی ایران تشکیل‏ اجتماعات‏ و راه‏ پیمایی‏ ها، بدون‏ حمل‏ سلاح‏، به‏ شرط آن‏ که‏ مخل‏ به‏ مبانی‏ اسلام‏ نباشد، را  آزاد اعلام کرده است‏.

آقای لسانی در دادگاه بدوی به ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شد و اتهام وی “فعالیت تبلیغی علیه نظام و به نفع گروه‌های مخالف نظام از طریق سخنرانی در مراسم خاکسپاری حسن دمیرچی موزیسین آذربایجانی عنوان شده بود”.

پس از آن شعبه ۲۶ دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان شرقی به ریاست قاضی «میکائیل خوبیارپور» حکم ۱۰ ماه حبس تعزیری صادر شده از شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز برای «عباس لسانی» را با اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام به نفع گروه‌های مخالف نظام” عینا تأیید کرد.

حکم ۱۰ ماه حبس عباس لسانی در دادگاه تجدیدنظر عینا تایید شد

آقای لسانی، روز شنبه ۲۴ فروردین ماه ۱۳۹٨ در شعبه ۲۶ دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان شرقی در حالی به صورت غیابی محاکمه شده بود که در زندان به سر می‌بُرد و با “کارشکنی مسئولان قضایی” به دادگاه منتقل نشد.

یک منبع مطلع در این خصوص گفته‌بود: «دادگاه تجدید نظر؛ علی‌رغم درخواست و اعتراض اصغر محمدی وکیل پرونده مبنی بر الزام ابلاغ قانونی و هماهنگی برای حضور آقای لسانی در این جلسه، از پذیرش این مسئله خودداری کرد و وی با کارشکنی مسئولان قضایی در جلسه امروز دادگاه غایب بود».

احضاریه دادگاه تجدیدنظر به منزل این فعال مدنی و نسخه الکترونیکی آن به وکیل پرونده ارسال شده بود و شعبه ۲۶ دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان شرقی طی ابلاغیه‌ای عباس لسانی فعال ملی مدنی محبوس در زندان اردبیل را احضار کرده بود.

یک منبع مطلع و نزدیک به عباس لسانی، فعال تُرک (آذربایجانی) پیش تر گفته بود: «سردفتر شعبه رسیدگی در پاسخ به مراجعه وکیل برای پیگیری پرونده مبنی بر ابلاغ حکم به این فعال مدنی در زندان، گفته: “این مسئله به ما مربوط نمی‌شود و ما مسئولیت هماهنگی جهت انتقال او از زندان اردبیل را نخواهیم پذیرفت”.»

این در حالی است که در بخشی از ماده ۷۷ قانون آیین دادرسی مدنی آمده: «… درصورتی که خوانده در بازداشتگاه یا زندان باشد،‌ دادخواست و اوراق دعوا به‌وسیله اداره زندان به نامبرده ابلاغ خواهد شد».

آقای لسانی در دادگاه بدوی به ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شده است. اتهام وی “فعالیت تبلیغی علیه نظام و به نفع گروه‌های مخالف نظام از طریق سخنرانی در مراسم خاکسپاری حسن دمیرچی موزیسین آذربایجانی عنوان شده بود”.

پیش از این جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات عباس لسانی، زندانی محبوس در بند ۸ زندان اردبیل در روز یکشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۷، در شعبه ویژه بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب اردبیل به ریاست قاضی نونهالی، معاون دادستان برگزار شده بود.

روز سه شنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۷، شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز به ریاست قاضی‌احراری، حکم ۱۰ ماه حبس تعزیری عباس لسانی را به اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام در ارتباط با سخنرانی در مراسم خاک‌سپاری حسن دمیرچی” تأیید کرده بود.

آقای لسانی شنبه ۱۵ دی‌ماه، جهت اجرای حکم ۱۰ ماه حبس تعزیری بازداشت و به زندان تبریز منتقل شد، ولی با اعتراض کتبی به روند دادرسی، (صدور و ابلاغ حکم) روز یک‌شنبه ۱۶ دی‌ماه تحت‌الحفظ از قرنطینه زندان تبریز به شعبه ۲ دادگاه انقلاب تبریز انتقال یافته و اعتراضش پس از بررسی، وارد شناخته شد و روز دوشنبه ۱۷ دی‌ماه به صورت موقت با سپردن وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی آزاد شد. وی در ۲۵ دی‌ماه پس از برگزاری جلسه دادگاه مجددا بازداشت شده و  موسی خلیل اللهی دادستان تبریز روز سی‌ام دی ماه ۱۳۹۷ خبر داد که این فعال مدنی به اداره اطلاعات اردبیل منتقل شده است.

بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترک‌زبان هستند که به اغلب آنان در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترک‌زبان را توام با تبعیض می‌دانند و منع تدریس زبان‌های غیر فارسی در مدارس را یکی از برجسته‌ترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

سه × چهار =