تهدید فعالان تُرک (آذربایجانی) در آستانه برپایی مراسم «قلعه بابک»

هر ساله در ایران، شماری از فعالان تُرک (آذربایجانی)، برای برگزاری مراسم سالانه «قلعه بابک» واقع در شهرستان کلیبر استان آذربایجان شرقی، گرد هم جمع می‌شوند.

در قانون اساسی جمهوری اسلامی، مطابق اصل‏ بیست و هفتم، تشکیل‏ اجتماعات‏ و راه‏ پیمایی‌ها، بدون‏ حمل‏ سلاح‏، به‏ شرط آن‏ که‏ مخل‏ به‏ مبانی‏ اسلام‏ نباشد، آزاد اعلام شده‌است.

با این حال هر ساله در آستانه برپایی این مراسم شماری از فعالان در مناطق ترک‌نشین، احضار یا بازداشت می‌شوند.

طی روزهای اخیر این موضوع گاها با تماس تلفنی “تهدیدآمیز” از سوی نهادهای امنیتی صورت گرفته‌است.

نهادهای تماس گیرنده به افراد می‌گویند شرکت در این گردهم‌آیی به مصلحت آن‌ها نیست و در صورت حضور در مراسم برای‌شان مشکل ایجاد خواهد شد.

منبع مطلعی به کمپین گفت: «ماموران اداره اطلاعات شهرستان مراغه روز پنج‌شنبه ۱۳ تیرماه ۹۸، طی تماس تلفنی به مهندس حامد یگانه پور، در مورد رفتن به “قلعه بابک” هشدار داده و آنرا به مصلحتشان ندانسته اند و تهدید کرده اند شرکت ایشان در مراسم قلعه بابک برایشان مشکل ساز خواهد بود».

آقای یگانه‌پور به ماموران اداره اطلاعات پاسخ داده: «بنده با مصلحت شما زندگی نمی کنم و لطفا با اینجانب تماس نگیرید چرا که بنده کاملا در چهارچوب قانون فعالیت می نمایم و جرمی مرتکب نشده‌ام. شما نیز در صورت ارتکاب جرم و انجام فعالیتهای خارج از قانون حق دارید بنده را بازداشت نمایید و به قول خودتان برای بنده مشکل ساز شوید.»

«سعید مینایی» فعال ملی-مدنی اهل شهرستان بُناب در استان آذربایجان شرقی نیز با تماس تلفنی توسط نیروهای امنیتی این شهرستان احضار و مورد تهدید قرار گرفته است.

در ارومیه نیز «اشکان سعادتمهر» از فعالان ترک (آذربایجانی) توسط نیروهای امنیتی این شهرستان احضار شده است.

این منبع مطلعی به کمپین می‌گوید: «همزمان نیروهای امنیتی ایران با هدف تهدید و ارعاب، اقدام به ارسال پیامک‌های تهدید آمیز به برخی افراد کرده اند».

سال گذشته نیز در تیرماه ۹۷ ده‌ها تن از فعالان ترک (آذربایجانی) در شهرهای مختلف مناطق شمال غرب کشور بازداشت شدند.

قلعه‌بابک یا دژ بابک، بنا شده در بالای کوهی به بلندای ۲۳۰۰ متر، نزدیک به سه کیلومتری شهر کلیبر. دژ در زمان ساسانیان ساخته شده ولی نام خود را از نام بابک خرمدین، رهبر مبارزان با خلفای عباسی در سال ۸۹۳ میلادی، گرفته‌است.

در طی سالهای اخیر، بطور منظم فعالان ترک (آذری) با حضور در تجمعاتی سالانه در این محل به طرح مطالبات خود می پردازند.

هر ساله طی برگزار این مراسم تعداد کثیری از فعالان مدنی ترک (آذری) از سوی نیروهای امنیتی  به اتهامات تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی  بازداشت می شوند.

اصل‏ بیست و هفتم قانون اساسی ایران تشکیل‏ اجتماعات‏ و راه‏ پیمایی‏ ها، بدون‏ حمل‏ سلاح‏، به‏ شرط آن‏ که‏ مخل‏ به‏ مبانی‏ اسلام‏ نباشد، را  آزاد اعلام کرده است‏.

بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترک‌زبان هستند که به اغلب آنان در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترک‌زبان را توام با تبعیض می‌دانند و منع تدریس زبان‌های غیر فارسی در مدارس را یکی از برجسته‌ترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

5 × سه =