گزارشی از کشته شدن چند شهروند در بهبهان طی اعتراضات سراسری در این شهر

اعتراضات به افزایش سه برابری نرخ بنزین همانند دیگر شهرهای کشور در بهبهان از روز جمعه ۲۴ آبان‌ماه آغاز شد و در روزهای بعد شدت گرفت.

گفته می‌شود طی اعتراضات این شهر ۱۵ نفر جان خود را از دست داده‌اند و ده‌ها نفر زخمی و شمار زیادی بازداشت شده‌اند.

یکی از شهروندان بهبهان می‌گوید: «خاک‌سپاری ۱۲ نفر از کشته‌شده‌ها روز سه‌شنبه ۲۸ آبان برگزار شده‌است و خانواده‌های آن‌ها در سوگ از دست دادن عزیزان خود هستند.»

در بهبهان ابتدا ورودی‌های شهر توسط شهروندان مسدود شد و در شهر نیز به گونه‌ای مسالمت‌آمیز مردم خیابان اصلی را با نشستن در مسیر بستند.

این شهروند اهل بهبهان که مایل نیست نام او افشا شود می‌گوید: «در این منطقه اولین اعتراض‌ها با مسدود کردن جاده اهواز-امیدیه اتفاق افتاد، اما در خصوص بهبهان، این شهر یک خیابان اصلی دارد که از میدان بانک ملی شروع می‌شود تا میدان جوانمردی که منطقه اصلی این شهر است ادامه دارد. مردم روز جمعه ۲۴ آبان‌ماه به صورت مسالمت‌آمیز روی زمین در این مسیر نشسته بودند و اعتراض خود را نشان می‌دادند که نیروهای امنیتی و انتظامی با خشونت با آن‌ها برخورد کرده و به این تجمع مسالمت‌آمیز حمله می‌کند.»

این منبع اضافه می‌کند: «برخی از مردم فقط نشسته یا ایستاده شعار می‌دادند شعارهایی از قبیل “نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران”. اما موضوع مهم این است که شروع کننده خشونت در بهبهان نیروهای امنیتی بوده‌اند. مردم بهبهان مردمی بسیار آرام، محترم و محتاط هستند. اما از همان لحظه که پلیس به مردم یورش برد، اوضاع تغییر کرد و فضا متشنج شد.»

محمدحسین قنواتی یکی از کشته شده‌های بهبهان

“وقتی وضعیت به این شکل شد، شدت اعتراض‌ها اطراف میدان‌های بانک ملی، جوانمردی و عدالت افزایش یافت.”

نیروهای امنیتی چند روز اول عملا امکان مقابله و سرکوب نداشتند، به همین دلیل از روز دوشنبه ۲۷ آبان نیروهای کمکی زیادی از خرم‌آباد وارد شهر شد.

بنا به گفته وی؛ “در بهبهان بیشتر دو قشر از مردم زندگی می‌کنند. یک عده از آن‌ها فارس و عده‌ای لرهای کهگیلویه و بویراحمد هستند. در همان شب اول یعنی در جمعه شب (روز اول اعتراضات) احسان عبدالله‌نژاد با شلیک مستقیم به ناحیه گردن کشته می‌شود و سه نفر از شهروندان از طایفه لرها کشته شدند و در روزهای بعد هم شماری کشته و عده‌ زیادی زخمی شدند.”

این منبع می‌گوید که نسبت به کشته شدن ۱۲ نفر از همشهریان خود اطمینان دارد، اما اضافه می‌کند که تعداد کشته شده‌ها ۱۵ نفر یا حتی بیشتر هستند.

در روز سه‌شنبه ۲۸ آبان خاکسپاری ۱۲ نفر از کشته شده‌ها در بهبهان برگزار شد. از خانواده‌ها تعهد و ضمانت گرفته‌اند که مراسم سوگواری را در سکوت برگزار کنند و با رسانه‌ها مصاحبه نکنند.

مهرداد و محمود دشتی‌زاده دو تن از کشته‌شده‌های بهبهان

در میان کشته‌شده‌ها نوجوان ۱۲ ساله هم دیده می‌شود و بیشتر آن‌ها جوان هستند.

این شهروند در خصوص اینکه چه کسانی به مردم شلیک کرده‌است گفت:‌ «تک‌تیر انداز‌ها از ساختمان چند طبقه مقابل میدان بانک ملی که اداره دارایی سابق است به مردم شلیک می‌کردند و این موضوع را ده‌ها شاهد گزارش کرده‌اند، اما بیشتر کسانی که کشته‌شده‌اند گلوله به گردن یا سر آن‌ها اصابت کرده‌ و به نظر می‌رسد که دستوری برای کشتار داشته‌باشند، وگرنه کجای دنیا اینطور به شهروندان خودشان شلیک می‌کنند.»

بنا به گفته این شهروند اهل بهبهان: «یکی ازاین همین تک‌تیراندازها فردی به نام احمدی‌فر است که از نیروهای بسیج بود. توسط مردم شناسایی شد و بلافاصله بعد از شناسایی با چند محافظ به همراه خانواده‌اش از شهر متواری شد. من دقیق نمی‌دانم که جزو تک‌تیراندازها بود یا نه اما از اینکه از شهر خارج شده و فرار کرده‌است، را مطمئن هستم.»

احسان عبدالله‌نژاد یکی دیگر از کشته‌شدگان بهبهان

در بهبهان بانک‌های زیادی در سراسر خیابان اصلی شهر آتش گرفت.

شاهدان عینی گزارش داده‌اند؛ در کل شهر همه پمپ بنزین‌ها و بیشتر بانک‌ها به آتش کشیده شده، اما در میان شهروندان در اینکه چه کسانی مسبب این موضوع هستند، اختلاف نظر و شبهه وجود دارد که به عنوان نمونه بانکی که وسعت زیادی دارد و ۵ طبقه است چطور آتش از پشت پنجره و داخل بانک به کل ساختمان سرایت می‌کند خوب کمی شبهه برانگیز است و چون حکومت ایران سابقه خوبی در خصوص تخریب اموال مردم ندارد بیشتر مردم حدس می‌زنند که این کار توسط خود نیروهای امنیتی یا لباس شخصی باشد.»

او افزود: «اکنون موضوع این است که جان برخی از زخمی‌ها در خطر است چرا که پس از اصابت گلوله از ترس بازداشت به بیمارستان نرفتند. اما این را هم بگویم که پرسنل بیمارستان بعد از مداوای زخمی‌ها با آن‌ها همکاری می‌کردند. آن‌ها را فراری می‌دادند یا کمک می کردند که شناسایی نشوند و به همین دلیل یکی از مسئولان بیمارستان بازداشت شد.»

شهر اکنون به دلیل حجم بالای نیروهای یگان ویژه در فضای رعب و وحشت قرار گرفته و عملا امکان اعتراض نیست و نیروهای یگان ویژه و ضدشورش همه جای شهر مستقر شده‌اند و شمار بازداشت‌شده‌ها طی چند روز اعتراض به قدری زیاد است که عملا امکان ارائه آمار وجود ندارد.

اسامی برخی از کشته‌شده‌های بهبهان عبارتند از: (هویت برخی از این افراد که از سوی کمپین تایید نشده، کماکان در دست بررسی است)

محمدحسین قنواتی
مهرداد دشتی‌زاده
احسان عبدالله‌نژاد
محمود دشتی‌زاده
احمد حشم‌دار
شبنم دیانی
محمدحسین قنواتی
تدین (نام کوچک نامشخص)
فرزاد انصاری
علی (نام خانوادگی نامشخص)

در آخرین ساعات روز پنج‌شنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۸، دولت به طور ناگهانی و بدون اعلان قبلی اعلام کرد که نرخ بنزین سهمیه‌ای به ۱۵۰۰ و بنزین آزاد به ۳۰۰۰ تومان افزایش یافته‌است. همان شب ویدئوهایی از چند شهر مانند اصفهان و اهواز منتشر شد که نشان دهنده اعتراض شهروندان به این افزایش سه برابری بود. نیروهای امنیتی، پلیس ضدشورش و نیروهای انتظامی نیز در سطح کشور برای مقابله با اعتراض‌های احتمالی مستقر شدند.

اما از فردای همان شب از روز جمعه ۲۴ آبان‌ماه اعتراضات به سرعت گسترش یافت.

شهروندان که به افزایش نرخ بنزین اعتراض داشته‌اند با شعارهای عمده معیشتی به خیابان‌ها آمده‌‌بودند، اما دامنه شعارها به «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه»، «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر خامنه‌ای» نیز رسیده‌است.

گزارش شده است که این لحظه صدها در سراسر کشور کشته و زخمی شده‌اند. عفو بین‌الملل تا این لحظه شمار کشته‌شدگان را ۱۱۵ نفر اعلام کرده، اما بررسی‌های کمپین نشان می‌دهد که تعداد کشته‌شده‌ها بسیار بیشتر از این است. برخی منابع گفته‌اند که تا ۲۵۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند و همچنین هزاران نفر بازداشت شده‌اند و بسیاری از خانواده‌ها از وضعیت نزدیکان خود خبر ندارند.

مقامات حکومت ایران دسترسی شهروندان به اینترنت را از روز شنبه ۲۵ آبان، به دلیل شدت گرفتن اعتراضات قطع کردند، اما گزارش شده‌است که از روز یک‌شنبه ۳ آذر بیشتر شهرهای کشور وضعیت اینترنت به حالت قبلی بازگشته‌است.

درآمد حاصل از نفت در ایران به دلیل افزایش دامنه تحریم‌های آمریکا در سال اخیر کاهش شدیدی داشته و افزایش نرخ بنزین در شرایط کنونی می‌تواند تاثیرات منفی بر وضعیت معیشتی مردم داشته‌باشد.

برخی کشورهای اروپایی و آمریکا می‌گویند که ایران سود حاصل از درآمد نفتی خود را در کشورهای دیگر خرج می‌کند و ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه می‌کند.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

پنج × 2 =