نمایندگان مجلس درباره رای مثبت به کلیات بودجه سال آینده تردید دارند و معتقد به اینکه دولت ارقام درآمد نفت را «غیرواقعی» پیشبینی کرده است. هنوز مشخص نیست لایحه بودجه به سلامت از مجلس عبور کند یا نه که معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مدعی شده؛ بیشترین افزایش بودجه به بخش رفاه اجتماعی مربوط است. به رغم این افزایش اما دولت اعتباری برای بازپرداخت بدهیهایش به سازمان تامین اجتماعی پیشبینی نکرده است.
یک روز پس از تجمع صدها بازنشسته در تهران، حجتالله میرزایی، معاون امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی فاش کرد: دولت کمتر از یک دوم اعتبار موردنیاز برای همسانسازی حقوق بازنشستگان بودجه در نظر گرفته است.
دوشنبه دوم دی صدها بازنشسته در تهران تجمع کردند. یکی از خواستههای آنها اجرای «همسانسازی حقوق» و افزایش مستمری بازنشستگی بر اساس هزینه معیشت است.
در حالی که گزارش کمیته مزد شورای عالی کار حداقل سبد معیشت را حدود هشت میلیون تومان برآورد میکند، به گفته مقامهای دولتی بیش از ۷۵ درصد بازنشستگان حداقل درآمد را دارند. با این حال دولت در بودجه سال آینده تنها شش هزار میلیارد تومان اعتبار برای «همسانسازی» در نظر گرفته است.
به گفته میرزایی از این مبلغ «حدود ۵۰۰۰ میلیارد تومان در اختیار صندوق بازنشستگی کشوری قرار میگیرد و ۱۰۰۰ میلیارد تومان متعلق به باقی صندوقهاست».
اعتبار پیشبینی شده برای همسان سازی حقوق بازنشستگان در مقایسه با بودجه امسال رشد ۱۰۰ درصدی را نشان میدهد اما برپایه اظهارات معاون وزیر کار، حتی کمتر از نصف اعتبار مورد نیاز برای همسانسازی حقوق بازنشستگان است.
او اعتبار لازم برای اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان را ۱۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرد که دو برابر و نیم بیشتر از رقم پیشبینی شده در بودجه است.
برهمین اساس دولت سال آینده نیز حقوق بازنشستگان را «پلکانی» و به صورت محدود افزایش خواهد داد. میرزایی پیشبینی کرده است حقوق بازنشستگان در یک دوره پنج ساله همسان شود.
۶۰ درصد یعنی ۸۵ هزار میلیارد تومان از مجموع ۱۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شده برای امور رفاه در لایحه بودجه سال آینده مربوط به صندوقهای بازنشستگی است.
علاوه بر این ۴۰ هزار میلیارد تومان برای یارانه عمومی و ۳۱ هزار میلیارد تومان برای «بسته معیشتی» بودجه پیشبینی شده است. به گفته میرزایی بسته معیشتی برای حمایت از شش دهک پایین که «فقیر و آسیبپذیرند» در نظر گرفته شده است.
قرار است مستمری افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی هم افزایش یابد اما میزان افزایش آن مشخص نیست. تنها هفت درصد به بودجه سازمان بهزیستی افزوده شده و قرار است افزایش مستمری مددجویان هم از همین محل تامین شود. مجموع بودجه سازمان بهزیستی حدود چهار هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان پیشبینی شده است.
اختلاف نظر ۱۵۰ هزار میلیاردی بر سر بدهی دولت به تامین اجتماعی
در لایحه دولت اعتباری برای بازپرداخت بدهی به سازمان تامین اجتماعی در نظر گرفته نشده و آنطور که میرزایی روایت کرده؛ قرار است بدهی دولت به سازمان بازهم با تهاتر داراییهای دولت تسویه شود.
علی دهقانکیا، رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران، ۱۹ مهر امسال بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی را حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد. میرزایی اما گفت: «بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از این بدهی، حسابرسی و قطعی شده و آن را پذیرفتهاند».
او بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی را «یک چهارم کل بودجه عمومی دولت» خواند و گفت: در لایحه بودجه سال آینده رقم مشخصی برای پرداخت این بدهی دیده نشده است.
سختترین بودجه تحریمی
مشخص نیست که بودجه پیشبینی شده تحقق مییابد یا نه. چرا که هم مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ارقام درآمدی پیشبینی شده را غیرواقعی ارزیابی کرده است و هم برخی نمایندگان معتقدند به «کاذب بودن» ارقام نوشته شده.
معاون وزیر تعاون هم این موضوع را رد نکرد و گفت: «پیشبینی میشود محدودیتهای ناشی از تحریم در سال ۹۹ به بالاترین سطح خودش برسد، به ویژه محدودیتهای مربوط به صادرات نفت. پیشبینی شده است صادرات نفت در سال آینده به کمترین حد خودش در ۶۰ سال گذشته برسد».
دولت در لایحه پیشنهادی فروش یک میلیون بشکه نفت در روز را پیشبینی کرده است. آنهم در شرایطی که میزان صادرات روزانه نفت ایران به حدود سیصد هزار بشکه در روز کاهش یافته و انتقال منابع درآمدی ناشی از فروش نفت تقریبا ناممکن شده است.
منبع: رادیو زمانه