دستگاه قضایی ایران هوشمند علیپور و محمد استادقادر دو زندانی سیاسی محبوس در زندان سنندج را به احکام اعدام و زندان محکوم کردهاست.
به گزارش گذار، بر اساس رای صادره شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج هوشمند علیپور به اعدام و محمد استادقادر به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شدهاست.
حکم اعدام هوشمند علیپور و ۵ سال زندان برای همپروندهای او محمد استادقادر روز یکشنبه ۸ دیماه ۱۳۹۸، به خانوادهها و وکلای آنها اطلاع دادهشدهاست.
این افراد در تاریخ ۱۲ مرداد ۹۷ در سقز بازداشت و روز پنجشنبه ۹ آبان ۹۸ با حضور وکیل در شعبهی اول دادگاه انقلاب سنندج از بابت اتهام “بغی” محاکمه شدهبودند.
هوشمند علیپور از اهالی سردشت و محمد استادقادر از اهالی سقز در تاریخ ۱۲ مرداد ۹۷ در سقز بازداشت و روز ۲۳ شهریور در شعبهی دوم بازپرسی دادسرای سنندج در رابطه با “بغی” تفهیم اتهام شده بودند.
خانوادههایشان اولین بار در آبانماه ۹۷ توانستند در محل بازداشتگاه اطلاعات سپاه سنندج به صورت کوتاه آنها را ملاقات کنند.
این شهروندان روز ۲۸ آبانماه ۹۷ به زندان مرکزی سقز منتقل شده و روز چهارشنبه ۵ دی به زندان سنندج انتقال یافتند.
در تاریخ ۱۶ مرداد همان سال، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران اقدام به پخش برنامهای کرد که در آن این دو زندانی به نقش خود در حمله به یک پایگاه امنیتی واقع در سقز اعتراف میکردند که خسارت مالی به پایگاه را در پی داشت. با این وجود خانوادههایشان گفتهاند که اعترافات در نتیجهی شکنجه صورت گرفته و آنها اقدام مسلحانهای انجام ندادهاند.
«هوشمند علیپور» و «محمد استادقادر» که با اتهام “عضویت در احزاب مخالف حکومت” ۱۲ مردادماه ۹۷ از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده و در بازداشتگاه اداره اطلاعات شهر سنندج، قریب به ۴ ماه مورد بازجویی قرار گرفتهبودند، ۲۸ آبانماه، به زندان مرکزی سقز منتقل شدند.
پیش از این نیروهای اداره اطلاعات به وکلا گفتهبودند “بر اساس (تبصره) ماده ۴۸ آیین دادرسی تا تحقیقات تمام نشود، هیچ کس نمیتواند با آنان ملاقات کنند”.
تبصره ماده ۴۸ آیین دادرسی درباره جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی و همچنین جرائم سازمان یافته است، بر اساس این تبصره در مرحله تحقیقات مقدماتی طرفین دعوی، باید وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تأیید رییس قوهقضائیه باشد، انتخاب کنند، این تبصره از سوی وکلا مورد اعتراض واقع شد اما مقامات قضایی حاضر به تغییر آن نشدهبودند.
هژار علیپور، برادر هوشمند علیپور در گفتگو با کمپین حقوق بشر ایران گفته بود: “قرار بود ۱۲ مهر به دادسرای سقز منتقل شوند، وکیل تعیینی که به بازپرسی مراجعه کرده گفتند اداره اطلاعات سنندج ۱۵ روز دیگر بازپرسی را به تاخیر انداخته تا تحقیقاتشان را ادامه دهند، قرار است ۲۷ مهر جلسه بازپرسی برگزار شود و امیدواریم آنجا بشود که وکالتنامه را امضا کنند”.
همچنین هژار علیپور در خصوص محمد استادقادر، دیگر بازداشت شده این پرونده گفت: “از محمد استاد قادر هیچ اطلاع بیشتری نداریم و خانواده یا کسی هم نیست که کارشان را پیگیری کند یعنی از قبل نمی شناختیم و فقط می دانیم با هوشمند بازداشت شده و با هم در اداره اطلاعات سنندج هستند و بیشتر از این نتوانستیم اطلاعات پیدا کنیم”.
برادر هوشمند علیپور از همه فعالان و سازمانهای فعال در زمینه حقوق بشر درخواست کردهبود تا با کمک و اطلاعرسانی و هر روشی مانع صدور حکمی غیرعادلانه برای آنان شوند و از قوه قضائیه بخواهند شرایط یک دادرسی منصفانه را برای هوشمند علیپور و محمد استادقادر فراهم کنند.
هوشمند علیپور متولد ۱۳۷۳ است ولی از محمد استادقادر اطلاعات بیشتری در دست نیست. این دو در تاریخ ۱۲مردادماه ۹۷ در استان کردستان بازداشت شدند.
پخش اعترافات اجباری آنان از تلویزیون و ناآرامیهای کردستان، نگرانی بابت صدور احکام سنگین برای این دو زندانی کُرد را افزایش دادهبود. عفو بینالملل در همین خصوص بیانیهای منتشر کردهبود.
ابن افراد از اعضای یک حزب مسلح کُرد به نام «پارت آزادی کُردستان» بودهاند و زمانی که برای فعالیت تبلیغی از کُردستان عراق وارد ایران شده بودند، در کمین نیروهای امنیتی گرفتار و بازداشت شدند.
طی سالهای گذشته فعالان و سازمانهای حقوق بشری در داخل و خارج از کشور خواستار رعایت قوانین بینالمللی در خصوص دادرسی عادلانه و همچنین دسترسی متهمان در بازداشت به وکیل و پایان دادن به آزار و اذیت زندانیان برای اخذ اعترافات اجباری شدند. با وجود این درخواستها، اصول اولیه دادرسی عادلانه در پروندههای سیاسی و امنیتی بصورت مکرر نقض میشود.