جای مطالبات واقعی کارگران در بحث‌های انتخاباتی خالی است

دوم اسفند زمان برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی نزدیک می‌شود. جناح‌های غالب حکومت فارغ از مشکلات زندگی روزمره کارگران و تهیدستان، سخت در تلاش برای قبضه کرسی‌های مجلس‌ هستند.

کاندیداها وعده و وعید می‌دهند تا مردم را به شرکت در انتخابات‌ ترغیب و آرای آن‌ها را کسب کنند. نایب رئیس هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی با اذعان به این که گفتمان رفاه اجتماعی در محاق قرا گرفته، می‌گوید حتی در ستادهای انتخاباتی، ساختار احزاب و فراکسیون‌های مجلس نیز تشکیلاتی برای توجه به رفاه و تامین اجتماعی وجود ندارد.

او البته وعده بهبود وضعیت پس از انتخابات مجلس را داده و می‌افزاید: «این نقیصه بایستی در مجلس یازدهم با حضور نمایندگان حامی گفتمان رفاه و تامین اجتماعی برطرف شود.»

به نقل از رادیو زمانه، علی حیدری، نایب‌رئیس سازمان تامین اجتماعی روز پنجشنبه ۲۴ بهمن در گفت‌و‌گو با خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) به احادیث اسلامی در باب کمک به «نیازمندان» اتکا کرد و گفت «یکی از وظایف حاکمیت توجه به طبقات فرودست است. از این رو حکومت در آغازین روزهای انقلاب ۱۳۵۷ به عدالت اجتماعی توجه داشت و این در اصول قانون اساسی نیز لحاظ شده است.»

نایب‌رئیس سازمان تامین اجتماعی که ایجاد نهادهای ایدئولوژیک- اقتصادی نظیر بنیاد مستضعفان، کمیته امداد، بنیاد ۱۵ خرداد و نهادهای مشابه را مصداق توجه حکومت به عدالت اجتماعی و تامین اجتماعی می‌خواند افزود «در طی چهل سال، بخشی از حکومت به «خودخواهی و کبر و غرور» دچار شده و تلاش دارد وظیفه خود در رفع فقر و محرومیت را نادیده بگیرد.»

پیش از نایب‌رئیس سازمان تامین اجتماعی، سران خانه کارگر، نهاد بالادستی شوراهای اسلامی کار، نیز با دست گذاشتن بر برخی از مطالبات کارگران تلاش کرده بودند کارگران را به شرکت در انتخابات تشویق کنند. آن‌ها از جمله بر وضعیت سازمان تامین اجتماعی که در آستانه ورشکستگی است اما در عین حال حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان از دولت طلبکار است انگشت گذاشته و از ناکافی بودن دستمزد کارگران انتقاد کرده بودند. حال آن که نماینده آنان در شورای عالی کار حضور دارد و در تصمیم‌گیری‌ها به رای نمایندگان دولت و کارفرمایان گردن می‌گذارد.

دنیای انتخابات و دنیای کارگران

در این روزها که جناح‌های حکومت و داوطلبان ورود به مجلس تمام دغدغه‌شان جمع آوری رای و تقسیم کرسی‌های مجلس است، کارگران اما انگار که در دنیای دیگری زندگی می‌کنند؛ آن‌ها همچنان با فقر و مشکلات معیشتی، عدم تامین شغلی، سیستم بیمه ناکارآمد، مشکل دست‌یابی به بهداشت و درمان دست و پنجه نرم می‌کنند.

کارگران صدها واحد ورشکسته و در بحران دولتی و خصوصی، که ماه‌هاست حقوق نگرفته‌اند، با فقر مطلق دست و پنجه نرم می‌کنند. آن‌ها در آستانه سال نو منتظرند دستمزد کاری را که انجام داده‌اند دریافت کنند.

صدها کارگر تنها به جرم دفاع از منافع صنفی خود، اعتراض به دستمزدهای عقب‌افتاده، حق تشکل، امنیت شغلی و بهبود شرایط کار مورد پیگرد قرار گرفته‌اند و پرونده‌های سنگین قضایی-امنیتی برایشان تشکیل شده و بسیاری با قید وثیقه و به طور موقت آزادند. برخی از کار اخراج شده‌اند و هر لحظه امکان دستگیری مجدد آن‌ها وجود دارد.

اگر از میلیون‌ها بیکار که راهی برای تامین هزینه‌های زندگی ندارند صرفنظر کنیم، بیش از ۷۰ درصد از کارگران حداقل دستمزد را دریافت می‌کنند. این مبلغ در بهترین حالت تنها یک سوم مخارج زندگی حداقلی آن‌ها را تامین می‌کند. آن‌ها منتظرند ببینند در حالی که هزینه زندگی خانوار هشت تا ۹ میلیون تومان برآورد می‌شود، دستمزدشان برای سال آینده چه میزان افزایش خواهد یافت.

کارگران و سایر حداقل‌بگیران که هم‌اکنون نیز توان پرداخت هزینه‌های درمان را ندارند، شنیده‌اند که سازمان تامین اجتماعی که حاصل دسترنج ده‌ها سال کار و زحمت کارگران در آن ریخته شده اکنون در آستانه ورشکستگی است.

فساد و ناکارآمدی، بدهی‌های دولت به این سازمان و اجرای سیاست تعدیل اقتصادی بر این سازمان که بیش از ۴۰ میلیون نفر را زیر پوشش دارد سایه انداخته است. خدماتی که این سازمان به بیمه‌شده‌ها ارائه می‌دهد، به حداقل رسیده و قرار است در سال آینده بازهم کاهش بیابد. زیرا به ادعای گردانندگان این سازمان، بودجه‌ای برای پرداختن به بیمارستان‌های تحت پوشش آن وجود ندارد. در نتیجه سال آینده قرار است خدمات بیمارستان‌های آن نیز برون‌سپاری و در نتیجه برای کارگران غیرقابل پرداخت شود.

فراتر از تبلیغات، جای یک موضوع در این انتخابات خالی است و آن مشکلات و مطالبات واقعی کارگران و تهیدستان و تامین اجتماعی آن‌هاست.

تعدادی از تشکل‌های کارگری در واکنش به فراخوان‌ سران حکومت به شرکت در انتخابات و وعده‌های نامزدان اعلام کرده‌اند در انتخابات شرکت نخواهند کرد.

«گروه اتحاد بازنشستگان» اعلام کرده است در انتخاباتی که «با منافع مردم بیگانه است» شرکت نخواهند کرد.

انجمن صنفی کارگران برق و فلز کرمانشاه، سندیکای نقاشان البرز، گروهی از فعالان کارگری سنندج، و گروهی از فعالان لغو کار کودکان بیانیه مشترکی درباره انتخابات نوشته‌اند: «انتخاب خود را کرده‌ایم، دیگر نمی‌پذیریم.» بر مبنای آخرین نظرسنجی زمانه از مخاطبانش شمار «تحریم‌کنندگان فعال» انتخابات مجلس رو به افزایش است.

 

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

چهار × 2 =