دو عنوان کتاب “زندگی همچون خودش” و “زندگی در باد” (جلد اول و دوم) به قلم نویسنده و فیلم ساز نام آشنای کرد طیفور بطحایی هم زمان توسط انتشارات مرکز فرهنگی روژهلات کردستان در لندن به چاپ رسیده است.
شیوه ی نگارش و گیرایی داستان ها، سبب شد ناشر چاپ آن ها را در اولویت بگذارد. زبان اصلی این دو اثر کردی بوده و قبلا منتشر گردیده است.
طیفور بطحایی (زادهٔ ۸ مارس ۱۹۴۷) نویسنده، فیلمساز، فعال سیاسی وی در سنندج متولد شده و تحصیلات مقدماتی خود را در همان شهر به پایان برد، پس از پایان تحصیلات در قالب طرح سپاه دانش مدت دو سال به معلمی مشغول بود و پس از آن در سالهای ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۲ در «مدرسهٔ عالی سینما و تلویزیون تهران» به تحصیل در رشتهٔ فیلمبرداری پرداخت. در اوایل دههٔ ۷۰ میلادی (پنجاه شمسی) به دلیل گرایشها چپ و عضویت در گروه موسوم به «گروه دوازده» در طرح گروگانگیری فرح پهلوی محاکمه و به حبس ابد محکوم شد. در جریان انقلاب ۱۹۷۹ به همراه دیگر زندانیان سیاسی آزاد شده به کردستان بازگشت و فعالیت سیاسی را در حزب دمکرات کردستان ایران از پی گرفت وی در سال ۱۹۸۵ از این حزب کنارهگیری کرد اما به فعالیت سیاسی خود در تبعید و پس از مهاجرت به سوئد ادامه داده و نویسندگی و پیکرسازی و تدریس را هم همچون فعالیت حرفهای خود پیگیری کرد.
لازم به ذکر است، ترجمه فارسی این دو اثر توسط نویسنده کتاب و خانم ژیلا فرجی انجام گرفته و مرکز فرهنگی روژهلات کردستان در لندن مسئولیت چاپ و نشر آنها را به عهده دارد. علاقمندان می توانند جهت دریافت این کتاب ها به کتابخانه ها و کتاب فروشی های معتبر ایرانی در اروپا مراجعه نمایند. ضمنا جهت اطلاع عموم متن پی دی اف کتاب های منتشر شده از سوی مرکز فرهنگی روژهلات کردستان در لندن، در شبکه اینترنت در دسترس می باشد.
جنگ ایران و عراق خانوادەهای فراوانی را آوارە کرد. داستان کتاب “زندگی همچون خودش” مربوط بە سرنوشت خانوادە کرد آوارەی است کە در مرز ایران و عراق ساکن بودە و بعدها بە شهر سنندج میآیند.
فقر و بیکاری موجب از هم پاشیدە شدن خانوادە میگردد. پدر بە پیشمرگەها میپیوندد و سپس بە اردوگاە پناهندگان عراق فرستادە میشود. همسر او غیابا طلاق میگیرد و بە کار کلفتی مشغول میشود. پسر بزرگ بە زندان و از آنجا بە جنگ فرستادە شده و یک دستش را از دست میدهد. تنها دختر خانوادە، در بچگی شوهر دادە میشود. شوهرش بە جرم فروش مواد مخدر بە زندان میافتد. او نیز طلاق گرفتە راهی ترکیە میشود. در راە با خانوادەای آشنا میشود و مدتی در آنجا میماند. با پسر آن خانوادە کە در جنگ با ارتش ترکیە زخمی شده، ازدواج میکند و باهم راهی کشور سوئد میشوند. پسر کوچکتر بعد از زندان و سپس سربازی بە کار سیاسی روی میآورد و…
داستان از زبان خود شخصیتها روایت میشود. آنها با تمام رویدادهای اجتماعی و سیاسی کە در مدت سی سال بر جامعەشان رفتە است همراە میشوند و ما را با چگونگی این رویدادها آشنا میکنند.
امیر لطف الله نژادیان
فوریه ۲۰۲۰