در برنامه فراسوی گذار از استبداد به دموکراسی و داد، بخش ویژه پناهجویان و پناهندگان ایرانی، به بررسی مشکلات پناهجویان ایرانی و فعالیت های راهگشا جهت حل مشکلات آنان پرداخته می شود.
این هفته با حضور میهمانان برنامه؛ «عمر مینایی»، فعال کارگری و سخنگوی شورای همبستگی پناهجویان ایرانی در ترکیه و خانم روژان پناهجوی فعال حقوق بشر در ترکیه، در رابطه با مشکلات پناهجویان ایرانی و فعالیت های آنها در ترکیه گفتگویی انجام شد.
«عمر مینایی» سخنگوی شورای همبستگی با پناهجویان و پناهندگان ایرانی در ترکیه ضمن اعلام موجودیت این شورا اشاره کرد:هیئت موسس شورای همبستگی حدود سه ماه پیش به همت و کوشش تنی چند از دوستان پناهجو شروع به کار کرد. هدف از این شورا پیگیری مسایل و مشکلات پناهجویان است و به این منظور تلاش میکند با تمام نهادهای حقوق بشری و دخالتگر در پروسه پناهندگی ارتباط برقرار کرده و برای جلب حمایت آنها کوشش کند.
ماحصل نشستهای پیاپی و منظم که بصورت آنلاین با تعداد زیادی از پناهجویان و پناهندگان ساکن ترکیه صورت گرفت اساسنامهای است که اهداف و رویکردهای شورای همبستگی را بازتاب میدهد. پس از تایید اساسنامه، در تاریخ ۲۳می۲۰۲۰ اولین مجمع عمومی شورا برگزار و ۵ عضو هیئت اجرایی و یک نفر بعنوان ناظر برای یک دوره کاری یکساله انتخاب شدند.
در ادامه خانم روژان، پناهجو و فعال حقوق بشر در ترکیه در ارتباط با وضعیت پناهجویان و پناهندگان ایرانی در ترکیه گفت: « اواخر سال ۲۰۱۸ کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در ترکیه مسئولیت بررسی پروندههای پناهندگی را به اداره مهاجرت این کشور واگذار کرد، اداره مهاجرت ترکیه نیز در اقدامی عجیب در همان ابتدا پرونده بسیاری از پناهجویان را که برخی از آنها حتی حکم قبولی سازمان ملل را داشتند، رد کرد. به خیلیها حکم ترک خاک داد و تعدادی پناهجو نیز اخراج شدند.قطع بیمه درمانی بسیاری از پناهجویان اقدام بعدی بود که به خصوص برای افراد بیمار و ناتوان مشکلات جدی ایجاد کرد.سال گذشته پناهجویان، با ارسال نامهای به مقر کمیساریای عالی پناهندگان در ژنو، به نقض حقوق قانونی خود اعتراض کردند، اما اعتراض آنها نتایج چندان مثبتی در پی نداشت.»
فایل تصویری گفتگوی بخش ویژه پناهجویان و پناهندگان ایرانی برنامه فراسوی گذار از استبداد به دموکراسی و داد در شبکه های اجتماعی سامانه گذار قابل دسترسی است.
با تشکر از برنامه گذار که بمشکلات پناجویان وپناهندگان فراموش شده پرداختند.