بخشنامه جدید وزارت کار لو رفت: از کودک و بزرگسال یک سال کار مجانی بکشید

هم راه کارگران: بخشنامه جدیدی که شانزدهم مهرماه سال جاری، از سوی وزارت کار خطاب به استانداران در سراسر کشور صادر شده اخیرا لو رفته است. این طرح که عنوانش «دستورالعمل اجرایی طرح مهارت‌آموزی در محیط کار واقعی» است عملا احیای طرح استاد- شاگردی در کارگاه‌های مختلف در تمام استان‌های کشور است. براساس این بخشنامه کارگرانی که حداقل سن آن‌ها ۱۵ سال تمام باشد، باید یک سالِ کامل به رایگان برای کارفرما کار کنند. هر دوره آموزشی حداقل ۱۰۰ ساعت تعریف شده؛ هیچ سقف سنی برای مهارت‌آموزیِ واقعی تعریف نشده و ظاهراً کارفرمایان می‌توانند کارگر ۳۰ یا حتی ۴۰ ساله را در قالب این طرح، به عنوان مهارت‌آموز به کار بگیرند و حتی یک ریال به او در طول این یکسال نپردازند!

تبصره یک ماده ۵ این بخشنامه می‌گوید: مهارت‌آموز هر روز حداقل ۴ ساعت و حداکثر ۸ ساعت باید کار کند.

تبصره ۲ ماده ۵ می‌گوید: طرفین این قرارداد آموزشی هیچ حقی برای مطالبه وجه ندارند؛ این تبصره یعنی یکسال تمام کار کردن در محیط کار واقعی بدون دریافت ریالی کارمزد یا وجه. تبصره یکِ همین ماده هم می‌گوید: انعقاد این قرارداد آموزشی و گذراندن یکسال به عنوان مهارت‌آموز در کارگاه، «هیچ حقی» برای جذب یا استخدام ایجاد نمی‌کند؛ یعنی مهارت‌آموزی که حداقل ۱۵ سال سن دارد، بعد از گذراندن این یکسال که در طول آن روزی بین ۴ تا ۸ ساعت، رایگان برای کارفرما کار کرده، نمی‌تواند ادعای جذب یا استخدام داشته باشد. در واقع کارفرما بعد از این که یک سال کار مجانی کشید مثل جنس بی مصرفی کارآموز را به عنوان این که دیگر نیازی به او ندارد بیرون می کند تا کارآموز بعدی را برای کار مفت وارد کند.

این بخشنامه بار دیگر ثابت می کند که صرفنظر از هر ادعایی که گروهبندی های مختلف درون حاکمیت در بازی ها و رقابت های خود برای رسیدن به قدرت دولتی و افتادن روی پست های پر آب و نان و خوردن رانت و غارت منابع کشور مطرح می کنند، و صرفنظر از همه لاف زنی های شان برای «محرومان» عملا مجری طرح های بیگاری کشی و کار رایگان و برده وار مردم هستند؛ اعم از نیروی کار کودک یا بزرگسال. این طرح های بردگی نیروی کار را فقط با همگرایی مبارزاتی همه تشکل های مستقل اردوی کارعلیه همه شکل های بیگاری کشی و بهره وری برده دارانه از نیروی کار می توان خنثی کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

شانزده − 4 =

خروج از نسخه موبایل