انجمن فیزیک آمریکا همه ساله به یاد دانشمند معترض، آندره ساخارف، جایزهای را به افرادی که برای پیشبرد حقوق بشر فعالیت میکنند، اهدا میکند. این جایزه امسال متفقاً به نرگس محمدی، معاون کانون مدافعان حقوق بشر و یک تن دیگر از هندوستان تعلق گرفته است.
به گزارش گذار، انجمن فیزیک آمریکا در بیان علت انتخاب نرگس محمدی که هماکنون دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند، چنین بیان داشته است: «نرگس محمدی در سال ۲۰۰۹ زمانی که از شرکت بازرسی مهندسی اخراج شد، کار خود را در زمینههای علمی از دست داد. او از همان سال یک دوران پر از دستگیری و زندان را آغاز کرد و مدتی برای درمان، موقتاً آزاد شد. سلول انفرادی و مشکلات زندان باعث چند بیماری او شد از جمله لخته خون در ریه و اختلال نورولوژیکی که منجر به تشنج میشود. و همه اینها بهای فعالیتهای حقوق بشری او بوده است.»
مراسم اعطای جایزه ساخارف به نرگس محمدی، ۱۶ آپریل ۲۰۱۸ برگزار خواهد شد. برادر وی بهعلت سختگیریهای دولت امریکا برای صدور ویزا، امکان حضور ندارد. متن سخنان نرگس محمدی توسط نیره توحیدی، استاد دانشگاه ایالتی کالیفرنیا قرائت خواهد شد.
نرگس محمدی در اردیبهشت ۱۳۹۵توسط دادگاه انقلاب تهران به ۱۶ سال زندان محکوم شد که ۱۰ سال از آن به دلیل فعالیت او در کمپین گام به گام تا لغو مجازات اعدام (لگام) بوده است. دادگاه همکاری او با این کمپین مسالمت آمیز را مصداق اتهام «تشکیل جمعیت با هدف برهم زدن امنیت کشور» اعلام کرد. نرگس محمدی اظهار داشته که در جلسه محاکمه، قاضی برخوردی خصومتآمیز و مغرضانه نسبت به وی داشته و به طرزی بیپرده و آشکارا از اتهامات وارده به او از سوی مقامات وزارت اطلاعات دفاع کرده است. او همچنین اظهار داشته که قاضی او را به واسطه فعالیتهایش علیه مجازات اعدام، به تلاش برای تغییر احکام الهی متهم کرده است.
همچنین ۶ سال دیگر از محکومیت نرگس محمدی به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» بوده است که اساس آنها نیز فعالیتهای مسالمت آمیز حقوق بشری وی است، از جمله مصاحبه با رسانهها درباره موارد نقض حقوق بشر، شرکت در تجمعات مسالمتآمیز مقابل زندان جهت حمایت از خانوادههای زندانیان محکوم به اعدام، ارتباط با دیگر فعالان حقوق بشر منجمله شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، مشارکت در اعتراضات مسالمتآمیز علیه اسیدپاشی و ملاقات با کاترین اشتون در سال ۱۳۹۲. شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران حکم ۱۶ سال زندان نرگس محمدی را در مهرماه ۱۳۹۵ تأیید کرد.
درخواست اعاده دادرسی او در اردیبهشتماه ۱۳۹۶ توسط دیوان عالی کشور رد شد.
منبع: کانون مدافعان حقوق بشر