شبانگاه ۹ دیماه ۱۳۹۶، چند مامور لباس شخصی در خیابان نادری اهواز محمد مرادی را با “ضرب و جرح شدید” بازداشت کردند؛ طوری که کار این دانشجوی ارشد تاریخ جهان از دانشگاه تبریز به بیمارستان کشیده شد.
اکنون این دانشجوی ساکن شهرستان باغملک خوزستان که بهمن ماه سال گذشته، با تامین وثیقه به صورت موقت از زندان شیبان اهواز آزاد شده است، با احضاریهای که در ۶ شهریورماه ۱۳۹۷ تنظیم شده و به دستش رسیده میبایست روز ۱۳ آبانماه در شعبه سوم دادگاه انقلاب اهواز دفاعیات خود را ارائه دهد.
نیروهای وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی، طی روزهای نهم تا چهاردهم دیماه ۱۳۹۶، دستکم ۹۰ دانشجو را در شهرهای مختلف ایران بازداشت کردند که یکی از آنها محمد مرادی دانشجوی دانشگاه تبریزِ ساکن شهرستان باغملک خوزستان است.
محمد مرادی در جریان یک تجمع اعتراضی(۹ دیماه ۱۳۹۶) بازداشت شد، و از سوی ماموران امنیتی به شدت مورد ضرب و جرح قرار گرفت. شعبه ۱۲ بازپرسی دادسرای انقلاب اهواز اتهام “اجتماع و تبانی بر علیه امنیت ملی” را به وی تفهیم کرد.
وی در رابطه با بازداشتش به کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی میگوید: «با شروع اعتراضات سراسری دیماه من نیز تصمیم گرفتم برای نشانه اعتراض به مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم به عنوان یک دانشجو در تجمعات شرکت کنم. شب بود. از سوی ماموران امنیتی به سمت ما گاز اشک آور پرتاپ شد. چشمانم جایی را نمی دید. یک لحظه احساس کردم که کور شده ام ، نمی توانستم جایی را ببینم تنها صدای اطرافیان را می شنیدم که هر یک در حال فرار به محل امنی بودند. از سوی چند لباس شخصی احاطه شدم، البته در آن زمان همه چیز را به دلیل اثرات گاز اشک آور تار می دیدم. تمام صورت می سوخت. لباس شخصی ها شروع به زدن من کردند. تا به خود آمدم. دیدم که در داخل ماشین نیروی انتظامی هستم. از شدت نگرانی و کتک هایی که خورده بودم سوزش چشمان را فراموش کردم. گیج بودم و نمی دانستم داخل این ماشین چه می کنم. لباس شخصی ها برگشتند و مجددا شروع به زدن من کردند. گویا دستم به چیز تیزبرنده تماس پیدا کرده بود. دیدم تمام لباس های تنم خونی شده است.
محمد مرادی در ادامه میگوید: «لباس شخصی ها وقتی وضعیت من را دیدن کمی ترسیدن اجاز پرسیدن هیچ سوالی را نداشتم. شوک شده بودم. من را به بیمارستان گلستان اهواز منتقل کردند. دست من به دلیل پارگی ۹ بخیه خورد. حوالی ساعت ۲ نیمه شب، شخصی به دیدن من آمد. گفتند از طرف دادستانی آمده است. ماموران که مرا همراهی میکردند من را تهدید کردند که به آن شخص بگویم که با موتور تصادف کردم و پیش از بازداشت به این وضعیت در آمدم که من قبول نکردم.»
این شهروند ساکن باغملک استان خوزستان پس از پایان مراحل درمانی و پانسمان دستش که به شدت آسیب دیده بود، به کلانتری ۱۲ اهواز منتقل و از آنجا حوالی ساعت ۹ صبح ۱۰ دیماه ۱۳۹۶، به بازداشتگاه اطلاعات اهواز منتقل میشود.
محمد مرادی افزود: «روز ۲۱ دیماه به من گفتند که باید حاضر بشی برای اعتراف. در حین اعتراف از من فیلم گرفتند نمیدونم برای چی فیلمبرداری میکردند.»
او درباره ادامه حضورش در بازداشتگاه اطلاعات میگوید: «در مدت حضور در بازداشتگاه توانستم چند بار با خانواده تماس کوتاه داشته باشم. در اون ۲۶ روز که در سلول انفرادی نگهداری میشدم به خصوص در روزهای اول تحت شکنجههای شدید جسمی و روحی قرار داشتم.»
محمد مرادی سرانجام پس از تحمل ۳۳ روز بازداشت در سلولهای انفرادی و چند نفره اداره اطلاعات، به زندان شیبان اهواز منتقل شد و از آنجا با سپردن وثیقه ۱۵۰ میلیونی به صورت موقت تا پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد میشود.
او در رابطه با دادگاه در روز ۱۳ آبان میگوید: «چند روز پیش به تهران رفتم تا شاید بتوان معاون پارلمانی وزارت علوم را در مجلس ببینم که موفق نشدم از آنجا به وزارت علوم رفتم و با چند تن از مسوولان گفتگو کردم. به آنها گفتم که از سوی قوه قضایی و نهادهای امنیتی تهدید شدم که حکم سنگینی دریافت میکنم. از آنها خواستم تا کمکم کنند که عمر و جوانیام در زندان سپری نشود.»
در اعتراضات دیماه، تعداد پرشماری از افراد در شهرهای مختلف بازداشت و مورد بازجویی قرار گرفتند. در این رابطه رحمانی فضلی، وزیر کشور در آخرین گفتگوی خود در این باره اذعان کرده بود: “اعتراضات دیماه ۹۶ در ۱۰۰ شهر ایران روی داد که این اعتراضات در ۴۰ شهر به خشونت کشیده شد.”
طی این اعتراضات در سراسر ایران دستکم ۲۵ تن کشته و حدود ۵ هزار نفر نیز بازداشت شدند.
گزارشی از آرون عسکری در کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی