امیرحسین لادن، پژوهشگر، نویسنده و کنشگر سیاسى، در وبینار سراسری گذار از استبداد اسلامی به دموکراسی روز یکشنبه ۱۱ نوامبر ۲۰۱۸ (۲۰ آبانماه ۱۳۹۷) شرکت کرد و به بررسی تاریخی تاثیر عوامل خارجی در ایران پرداخت.
صحبتهای امیرحسین لادن، در ارتباط با تاثیر عامل خارجی بر پایه دموکراسی آغاز شد، چرا که عدهای معتقد هستند، باید در خارج اتفاقی صورت بگیرد تا دموکراسی در ایران صورت بگیرد. وی در همین خصوص توضیحاتی را ارائه کرد.
این فعال سیاسی در خصوص انتخابات اخیر آمریکا هم صحبت کرد:
“کنگره آمریکا در دست جناح مخالف ترامپ قرار گرفته و خودسریهایش بیشتر به شعار تبدیل خواهد شد و باید بیشتر مراقب باشد چرا ممکن است او را در آستانه سقوط قرار دهد.”
به گزارش گذار (سامانه دموکراسی و داد)، وبینار سراسری گذار از استبداد اسلامی به دموکراسی، با موضوع راهکارهای میدانی برای گذار خشونت پرهیز از استبداد اسلامی به دموکراسی، در جهت حمایت و شرکت فعال ایرانیان خارج از کشور از جنبش اعتراضی برای تغییرات بنیادی در حاکمیت سیاسی، با حضور جمعی از کنشگران مدنی، صاحبنظران و فعالان سیاسی، شامگاه یکشنبه ۱۱ نوامبر ۲۰۱۸ (۲۰ آبانماه ۱۳۹۷) برگزار شد.
این فعال سیاسی به تاریخچه کوتاهی از دخالت و نفوذ بیگانگان در ایران اشاره کرد:
“این دخالت خارجی، به ۴۵۰ سال پیش بر میگردد که زمان شاه عباس بود که ایران به شدت آشفته بود که در جنوب ایران پرتقالیها بودند، در شمال غربی امپراطوری عثمانیها بودند و شاه عباس دست به دامن چارلز اول میشود تا کمک نظامی بگیرد و او بدون اینکه خبر داشته باشد که بیگانگان فقط به دنبال منافع کشور خود هستند و ما آن زمان استقلال اقتصادی و استقلال سیاسی خود را از دست دادیم.
در ایران، دیکتاتوری و خودکامگی قاجاریه و نفوذ روحانیت باعث جنگ با روسها شد و بیش از ۱۰۰ سال روسیه تمام اوضاع کشور ما را اداره کرد و بعد مجدد با آنها وارد جنگ شدند که باعث بروز خسارتهای بسیاری به ایران شد و کشتیهای جنگی روسی منحصرا در دریای مازندران بود و باعث شد بیش از یک قرن روسیه همه چیز ما را کنترل کند و از آن بدتر، باعث شد که وابستگی به بیگانگان در کشور وجههای مورد قبول بگیرد و عمومی شود.
مثالهایی از آن زمان وجود دارد که همگی آنها به روشنی این موضوع را نشان میدهند. میرزاده عشقی که شاعری مبارز بود آن دوره میگفت که وثوقالدوله مردم را دله کرد و به مردم آموخت که با تغییر عقیده میتوانند کاسبی کنند و اما برای اینکه نشان دهیم چگونه وابستگی مقبولیت یافته کافی است به پدر و پسری نگاه کنیم که چطور نیم قرن به انگلیسیها میدان دادند تا بر کشور ما حکومت کنند.
انگلیسیها تبلیغات گستردهای آغاز کرده بودند و میخواستند نوکر خود را به عنوان سربازی فداکار جا بزنند و تمام نشریات آن دوره شروع به تبلیغات کردند که اسناد آن هم موجود است.
تعهدنامه سه مادهای سرسپردگی وجود داشت که اسناد آن هم هست و شاه تا آن را امضا نکردند اجازه ندادند فرزندش جانشینش شود و شاه عملا سرسپرده انگلستان میشود که اولین مورد آن هم منابع نفت را از اختیار آنها گذاشت.
پدر و پسر هر دو وابسته و سرسپرده بودند اما امروز عدهای پشت سر آنها شعار میدهند و سینه میزنند و وابستگی مقبولیت آوردهاست.
اصل ۴۳ قانون اساسی میگوید:
برای تأمین استقلال اقتصادی جامعه و ریشهکن کردن فقر و محرومیت و برآوردن نیازهای انسان در جریان رشد، با حفظ آزادی او، اقتصاد جمهوری اسلامی ایران بر اساس ضوابط زیر استوار میشود:
تأمین نیازهای اساسی شامل مسکن، خوراک، پوشاک، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امکانات لازم برای تشکیل خانواده برای همه.
اما میبینیم که واقعیت چیز دیگری است و ۴۰ سال از تاریخ نوشتن این قانون میگذرد، اما کارنامهاش نشان میدهد که با بیکفایتی به وعدههایش عمل نکرده و ما میبینیم که راهی به جز براندازی نداریم و استقلال اقتصادی بدون استقلال سیاسی امکانپذیر نیست.”
رضا بدیعی، در ادامه سخنان امیرحسین لادن، این پرسش را طرح کرد که بخشی از اپوزیسون هنوز، آن فرهنگ را دارند که چشم امید به واشنگتن و لندن دوختهاند. با توجه به وقتی که داریم این نقش را چه اندازه مفید یا مضر میبینید؟
امیرحسین لادن گفت: «این اشارهای که به تاریخچه ۴۵۰ سال پیش کردم نشان میدهد که اگر نجات خود را از بیگانگان بخواهیم نتیجهاش چه شد! آن زمان حتی حقوق سربازان را نداشتند بدهند و کشور تا آن حد سقوط میکند و ما باید درسی را از تاریخ بگیریم و اینکه آیا همین مسایل را دوباره سازی کنیم و سلطنت را باز سر جایش بگذاریم؟
اما این مشکل هست که وقتی شما کشور وابستهای هستی هیچ نوع مسئولیتپذیری نداری. اما مردم آن زمان دنبال عدالت و آزادی بودند و به جای وابستگی باید دنبال پایگاه مردمی بروند.»
امیرحسین لادن در سنین نوجوانى ایران را براى ادامه تحصیل ترک و پس از پایان تحصیلات متوسطه در آلمان و اتریش، تحصیلات عالیه خود را در رشته علوم سیاسى و در آمریکا ادامه داد و از دانشگاه شیکاگو فارغالتحصیل شد. وی همزمان با تحصیل، فعالیتهاى آزادیخواهانهى خود را با ایجاد نشریهى مدافعان آزادى در سال ١٩۶٨ ادامه داد.
بازگشت امیرحسین لادن به ایران مصادف با تشکیل حزب رستاخیز بود که دوران بسیار سختى براى فعالان سیاسى و روشنفکران بود. با این وجود وى در قالب جلسات، محافل مخفی، شب شعر، گروههاى کوهنوردى و همچنین کمک به گروههاى مبارز و تهیهى دارو و پشتیبانى از اعتصابات کارگرى فعالیت خود را ادامه داده تا ضمن همکارىهاى نزدیک و مخفى با جبههى ملى و شرکت فعال در جنبش آزادىخواهانه سال ١٣۵٧ و برپایى اعتصابات در هنگام حکومت نظامى ازهارى سرانجام در زمان تسلط اسلامیون افراطی بر حکومت، دستگیر و به زندان انتقال یافت و در خط مرگ (اعدامىها) قرار گرفت؛ ولى چون مدرک خاصى براى محکومیت وى نداشتند پس از چندى از زندان رها شد و به آمریکا عزیمت کرد.
این پژوهشگر، نویسنده و تلاشگر سیاسى در همین دوره یعنى سال ١٣٨١ براى پاسخ به این که “چرا جنبش آزادیخواهى و انقلاب مردم ما به انحراف رفت و ناکام شد؟” پژوهش همهجانبهاى را آغاز کرد. حاصل این حرکتهای جدید علاوه بر راهاندازى سازمان مدافعان آزادى و تشکیل جلسات و برگزارى سمینارها، کتابی است با عنوان «خداسالارى و درماندگى» که در ٢٠١۴ منتشر شد.
امیرحسین لادن داراى دهها مقاله در مورد مسایل سیاسى-اجتماعى و اقتصادى ایران است. او در سال ٢٠١٠، «اندیشکده آگاهى و شناخت» را براى توسعهى دانش و بینش بنیاد گذاشته و همچنان به فعالیت و روشنگرى در زمینه پالایش، پیرایش فرهنگ اجتماعى، استقرار دموکراسى و نظام حقوق بشرى ادامه میدهد.
گذار از استبداد اسلامی به دموکراسی با مدیریت رضا بدیعی، گفتمانی با شرکت و حضور تلاشگران دموکراسیخواه و مدافعان حقوق بشر است که در راستای بررسی راهکارهای گذار از حکومت اسلامی به دموکراسی، در دومین و چهارمین یکشنبه هر ماه به صورت اینترنتی برگزار میشود و جمعی از کنشگران سیاسی و مدنی و مدافعان حقوق بشر ایرانی ضمن تبادل نظر و همفکری، درباره هماهنگی کنشها و یافتن راهکارهای استقرار دموکراسی در ایران در این نشستها همراهی میکنند. (برای شرکت در وبینار بعدی به بخش اطلاعیه مراجعه نموده یا اینجا را کلیک کنید.)
در ادامه فایل صوتی و تصویری مربوط به بخشهایی از سخنان امیرحسین لادن، در جریان نشست وبیناری گذار در روز یکشنبه ۱۱ نوامبر ۲۰۱۸ (۲۰ آبانماه ۱۳۹۷) آمده است. (ضمنا فایلهای مربوطه را از تلگرام و اینستاگرام گذار نیر دنبال کنید.)