مرتضی اسماعیلپور، روزنامهنگار و فعال حقوق بهاییان میگوید: «بازداشتهای دسته جمعی و گستردهای علیه بهاییان در کشور صورت گرفته و در هفتههای اخیر دستکم صد نفر بازداشت شدهاند.»
در ادامه بازداشت و آزار سیستماتیک شهروندان بهایی در کشور، طی ماهها و هفتههای اخیر، شاهد افزایش موج بازداشتها بودهایم و در همین ارتباط، رادیو فرهنگ در روز شنبه ۳ آذرماه ۱۳۹۷ با مرتضی اسماعیلپور روزنامهنگار و فعال حقوق بهاییان گفتگویی صورت داد.
آنچه میخوانید، بخشهایی از متن پیاده شده گفتگوی رادیو فرهنگ با مرتضی اسماعیلپور است و در ادامه فایل صوتی این گفتوشنود را بشنوید:
مرتضی اسماعیلپور، فعال حقوق بشر گفت: «یقیینا طی سالهای پس از انقلاب تا به امروز دگراندیشان هیچ وقت در امان نبودهاند، اما آنچه فعالان حقوق بشر را طی هفتههای اخیر نگران کرده، این است که در بازداشتهای دسته جمعی و گستردهای که صورت گرفته، دستکم ۱۰۰ نفر از شهروندان بهایی بازداشت شدهاند، اما آنچه مشخص است این است که افراد زیادی تحت بازداشت و بازجوییهای سخت قرار گرفتهاند. اصولا حکومت جمهوری اسلامی دیدگاه منفی به شهروندان بهایی دارد و خود را در جنگ ایدوئولوژی با شهروندان بهایی میبینند، یک سری را بازداشت میکنند. هر هفته و هر ماه شاهد آزار و اذیت از طرق مختلف هستیم. عدهای را احضار میکنند. افرادی از سوی دفتر وزارت اطلاعات بازداشت میشوند و از طرفی از نظر اقتصادی به آنها فشار میآورد و محل کسبشان را پلمپ میکنند و به نفرت پراکنی در شبکههای اجتماعی ادامه میدهند.
در همین سه ماه اخیر بازداشتهای متعددی صورت گرفته که در حال حاضر دست کم ۳۰ نفر کماکان در بازداشت هستند و ما زمانی که سرکوب دوران ریاست جمهوری آقای روحانی را با رییس جمهوریهای پیشین مقایسه میکنیم، متوجه میشویم که برخورد با شهروندان بهایی شدیدتر شدهاست.»
آقای اسماعیلپور در ادامه افزود: «در تاریخ ۶ آبان ۹۷ در شهرستان دماوند پیکر خانم شمسی اقدسی را از قبرستان بهاییان خارج میکنند و در بیابانهای اطراف میبرند و نیروهای انتظامی با رفتار زشتتری آن فرد را در قبرستان بهایی تهران دفن میکنند.
موضوع دشمنی جمهوری اسلامی با مردگان و گورستانهای بهایی موضوعی قدیمی است و آیتالله قمی در ۱۵ اسفند ۱۳۵۷ مشخصا در مصاحبهای با روزنامه اطلاعات میگوید که بهاییان جاسونند و اموال آنها باید تخریب شود و بارها و بارها اعلام شده که گورستان آنها تخریب شده است.
این موضوع در رویکرد انسانی هیچ فردی نیست که به یک جنازه و مرده بی احترامی کنند و این رفتارها از دهه سی و چهل بوده، این اتفاق در شهرهای مختلف رخ داده و ما زمانی که نگاه میکنیم یک ترادژی انسانی رخ دادهاست.»
وی در پاسخ به اینکه چه اقدامات به خصوصی برای اعتراض به این گونه حرکتها صورت گرفته، گفت: «آیین بهایی و شهروندان بهایی دارای یک اصول است و شهروندان بهایی به دنبال تجمع نبودند، اما پیگیر حقوقشان بودهاند و اگر رسانهها را نگاه کنیم، در سالهای گذشته اخبار در خصوص بهاییان به این میزان نبود، اما همین آزارها بوده و اینکه بهاییها آنچه که رخ داده را رسانهای میکنند و نمایندگان بهاییان در سازمان ملل و نشستهای اتحادیه اروپا و … اقداماتی صورت دادهاند.»
آقای اسماعیلپور در ادامه به تازه عروس و داماد بهایی اشاره کرد. دو شهروند بهایی ساکن بهارستان اصفهان به نامهای میلاد داوردان و خانم فوژان رشیدی که مجموعا به ده سال حبس محکوم شدهاند.
وی ادامه داد: «در حال حاضر در شهرهای دیگر مانند شیراز، یزد، تبریز و … هم سایر شهروندان بهایی به احکام حبس محکوم شدهاند. این روند و این رویکردها همچنان در زندان هستند و اکنون دستکم ۶۰ تن از شهروندان بهایی در زندان هستند و همین جا اشاره میکنم به عفیف نعیمی که جزو مدیران جامعه بهایی است که وضعیت خوبی ندارد و با توجه به شرایط بیماری که دارند باید آزاد شوند.»
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در حالی مدعی شد کسی برای مذهب بهاییت و یا اعتقاد نداشتن به خدا به زندان نمیرود که در حال حاضر بهاییان، نوکیشان مسیحی و کسانی که به دلیل اعتقاد شخصی مطلبی را بر خلاف اعتقادات اسلامی در فضای اجتماعی نوشتهاند بازداشت و به حکمهای سنگین محکوم شدهاند. علاوه بر اینکه بسیاری از بهاییان فقط به دلیل مذهبشان شغل خود را از دست دادهاند، محروم از تحصیل شدهاند، اموالشان مصادره شده و یا حتی کشته شدند. ادعاهای آقای ظریف خلاف آنچه در چهل سال اخیر صورت گرفته را نشان میدهد.
فعالان حقوق بهائیان معتقدند، شهروندان بهایی در ایران از آزادیهای مرتبط با باورهای دینی محروم هستند و بسیاری از شهروندان بهایی صرفا به دلیل اعتقاد به آئین بهایی از سوی نیرو های امنیتی بازداشت و زندانی میشوند.