برگزاری دادگاه سه فعال مدنی در شهرستان نقده

روز جاری دادگاه سه تن از فعالان مدنی در شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری دو شهر نقده به ریاست قاضی کیومرثی برگزار شد.

سه فعال مدنی به نام‌های «جواد احمدی یئکانلی»، اهل خوی، «امیر ستاری»، اهل تبریز و «اولدوز قاسمی»، اهل ارومیه که پیش‌تر به صورت الکترونیکی به دادگاه انقلاب نقده احضار شده‌بودند، ساعت ۱۳ روز ۱۸ فروردین‌ماه ۱۳۹۸ در شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری دو شهرستان نقده به ریاست قاضی «کیومرثی»  حاضر شدند.

در جلسه دادگاه امروز، اتهام این سه فعال مدنی “تبلیغ علیه نظام از طریق شرکت در مراسم، دعوت از دیگران برای شرکت در مراسم و استفاده از شال به عنوان نماد” ذکر شد.

منبع مطلعی در این خصوص به کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی گفت: «اولدوز قاسمی، فعال مدنی اهل ارومیه در دادگاه اظهار کرده که پرونده را در راستای پرونده‌سازی‌های نیروهای امنیتی می‌داند و پیش‌تر در مراحل دادیاری در رد این اتهامات دلایل خود را بازگو نموده و در آخر اضافه‌کرد که حرف تازه‌ای برای ارائه به دادگاه ندارد».

امیر ستاری، دیگر فعال مدنی اهل تبریز نیز با دستبند و پابند از زندان مرکزی تبریز جهت ارائه دفاعیات به دادگاه منتقل شد و به دلیل مغایر بودن با کرامت انسانی از پوشیدن لباس فرم زندان در هنگام انتقال به دادگاه خودداری کرد و با لباس شخصی در جلسه دادگاه از خود دفاع کرد. آقای ستاری هم اکنون در زندان مرکزی تبریز دوران حبس ۷ ماهه خود را سپری می‌کند. این فعال ملی مدنی همچنین در پروندهای جداگانه به اتهام فعالیت رسانه ای به ۶ماه حبس تعزیری محکوم شده است.

یکی دیگر از متهمان این پرونده، فعال مدنی، جواد احمدی یئکانلی، اهل خوی ضمن ارائه دفاعیات خود به زبان ترکی خواستار تعقیب قانونی اشخاصی که در هنگام بازداشت این فعالین را مورد ضرب و جرح قرار دادند، شد و گفت: “چطور از دستگاه قضایی انتظار عدالت داشته‌باشد، در صورتی که شکنجه‌گران آزادانه و بدور از ترس اجرای قانون زندگی می‌کنند، ولی ما به علت حضور در سر مزار تحت پیگرد قرار داریم.”

از طرف دیگر پیش‌تر این پرونده بعد از گذشت دو ماه از تشکیل، توسط بازپرس پرونده مختومه اعلام شده بود، اما چند ماه پیش و با فشار دستگاهای امنیتی مجددا از طرف دادستان شهرستان نقده، بار دیگر به جریان افتاد و به همین سبب این سه فعال مدنی ترک (آذربایجانی) احضار شده اند.

جواد احمدی یئکانی، امیر ستاری و اولدوز قاسمی از فعالین ترک (آذربایجانی) هستند که طی سال‌های اخیر سابقه چندین بازداشت و محاکمه را دارند.

هر ساله در خردادماه با حضور شهروندان و فعالان مدنی بر سر مزار کشته شدگان در شهر نقده، مراسمی یادبودی برگزار می شود. طی سالهای گذشته ماموران امنیتی و دستگاه قضایی با این تجمع بشدت برخورد کرده و شمار زیادی از فعالین را دستگیر و محاکمه کرده است.

بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترک‌زبان هستند که اغلب آنان در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترک‌زبان را توام با تبعیض می‌دانند و منع تدریس زبان‌های غیر فارسی در مدارس را یکی از برجسته‌ترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

دو + 5 =